Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

14. 12. 2019. 07:51 >> 07:48

AUTORA MILADINA MITROVIĆA

"Izgubljena ljepota" promovisana u CK Mojkovac

U mojkovačkom Centru za kulturu sinoć je promovisana zbirka „Izgubljena ljepota“ autora Miladina Brka Mitrovića.

Moderator je bila direktorica Centra za kulturu Ljilja Jokić, a o knjizi su govorili književnik Aleksandar Ćuković i prof. doc Mirko Jakovljević.

Samo veče počelo je recitovanjem Mitrovićevih pjesama od strane Nebojše Dedeića i Radoslava Miška Medojevića.

Poezija u knjizi „Izgubljena ljepota“ je razumljiva, jasna, prijemčiva i prosto govori o nekim izuzetnim i dragim stvarima i događajima. Stihovima,Miladin Brko Mitrović, nastoji sačuvati od zaborava djetinjstvo mladost neke lijepe godine neke drage ljude ali takođe i uzvišene emocije, što je u suštini i poruka knjige, kazala je Jokić.

Govoreći o Mitrovićevoj poeziji književnik Aleksandar Ćuković kaže da je njegov stih jasan.

"Koncizan i odsječan, a slike duboke, koloritne i više nego upečatljive. Gotovo da se mogu dodirnuti, čuti, omirisati. Pjesnički se suočava sa smrću, bolešću...Prkosno gleda u oči starosti, toj kako je naziva „ gvozdenoj aveti“, koja nemilosrdno steže, ne samo našeg pjesnika, već cio ljudski rod. Uostalom, zar i sva poezija nije traženje besmrtnosti? Nekakav lijek protiv starosti? Autor Miladin Mitrović taj bol pretače u stihove, ostavljajući trag na hartiji, u nadi da će naći put do istinskog čitaoca koji će biti u stanju da sasvim dosanja sve skice srca ponuđene na pjesničkom horizontu“.

Ćuković izdvaja još jedan, kako je naveo dominantan motiv ove zbirke koji je motiv ljubavi kom je Mitrović docrtao jednu novu dimenziju, posve drugačiju i, rekli bi, slojevitiju.

„Posmatrajući poeziju ovog autora stiče se utisak da je pjesnik i sam iščekivao „rasplete“ i „kulminacije“, „katarze“ i „rješenja“ sopstvenih pjesama, kao da je proces nastanka poetu navodio na sasvim nova, neslućena polja sopstvenog stvaralačkog naboja. Pjeva o porodici, najmilijima, roditeljima, djeci.....“,istakao je Ćuković. 

Miladin Brko Mitrović,knjigom Izgubljena ljepota, vratio se prirodi,opazio i ispisao ljepotu. Ponudio je ljubiteljima poezije stihove, a ljubiteljima fotografije, na uvid i sud, trajno zabilježen treptaj sopstvene duše. Najprije se, prilikom odabira stihova, jer pjesme je pisao od rane mladosti, vratio u djetinjstvo. A djetinjstvo je, po mnogima, najljepši period u životu čovjeka, naglasio je prof doc Mirko Jakovljević.

„Sada mi kroz glavu prolijeću Tarine struje, i zlatice i lipljani i mladice,sada se i tihi glas djetinjastva čuje, i spaja mi u jednu nit, sve konce i sve pokidane žice...Oću li još jednom sjeti,pod onaj,klen krivi,i mahati strancima dok ne iščeznu na cesti,hoću li još nekad ljudima skidati kapu,da taj osjećaj oživi, pa jabuke i pečenjake, ukradene jest....I Tara mi izgleda , da nije bistra,....može li poslije djetinjstva, duša biti čista“.

 

Jakovljević podsjeća da se autor zbirkom Izgubljena ljepota vratio u sedamdesete godine kada je stihovima dozivao....“Anđele!Dođi,Molim te dođi,Danas mi dođi. O mladosti ....“kratka si mladosti,ko munja,ko plam, i jaka ko grom,il grmljavina“, koji potom ističe da se crvena boja,nekako svuda razlila i „okupala“ Miladina Brka Mitrovića.

Crvena boja,boja vatre i krvi,povezana je sa energijom. Boja koja upozorava. Boja snage,moći,odlučnosti,kao i boja strasti,želje i ljubavi.

„Čitajući knjiguprepoznajemo uticaj crvene boje na Miladina Mitrovića. Osluškujemo stihove u boji crvene sa svim nijansama. Naime, svjetlo crvenapredstavlja radost,strast,roze označava romantiku i prijateljstvo,tamno crvena ljutnju,bes,volju,smeđa stabilnost i muškos dok crvenkasto-smeđa ukazuje na jesen. Sve to možemo naći u ponuđenim autorovim stihovima“kaže Jakovljević.

Zahvaljujući se brojnoj publici što je došla na promociju njegove knjige i njenim učesnicima Mitrović je istako poseban doprinos Miška Medojevića, Rajke Tomović,Miša Zečevića i Pegazu, da se konačno nakon više decenija skine prašina sa pjesama u rukopisu. Ipak, što su se ove večeras našle u lijepom povezu i na još ljepšem papiru zasluge pripadaju direktoru i uredniku Izdavačke kuće Unireks ,koji je svojim prisustvom uveličao ovu književnu svetkovinu, istakao je Miladin Brko Mitrović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније