Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 12. 2019. 14:18 >> 14:17

PREMIJERA U ZETSKOM DOMU

Aplauz za duboku istinu u "Tri sestre"

Premijera predstave "Tri sestre" u režiji Branislava Mićunovića, odigrana je sinoć u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Kako se ističe u saopštenju Kraljevskog pozorišta, Mićunović je želio da ima predstavu o tome da sve manje izbora imamo, da svijet postaje sve skučenije i bezličnije mjesto za ljude.

"Četiri Čehovljeva čina saželi smo u jedan. Dramaturška intervencija bila je ogromna, za mene je ovaj zadatak bio velika odgovornost. Sve se dešava u toj jednoj - posljednjoj noći, a sve se dešava u jednoj ovoj tački našeg društva. Ovo što ste vidjeli večeras na sceni, to smo mi, već smo postali Čehovljevi junaci. Kada smo započeli proces, profesor Mićunović je rekao: 'Hajde da vidimo da li je katarza još uvijek moguća u pozorištu'? Svjedoci smo večeras da jeste tako, da ona postoji", rekla je dramaturškinja Stela Mišković.

Uloge u predstavi povjerene su Pavlu Preleviću, Nadi Vukčević, Juliji Milačić Petrović Njegoš, Ani Vučković, Jeleni Laban, Aleksandru Raduloviću, Srđanu Grahovcu, Omaru Bajramspahiću, Vulu Markoviću, Dejanu Ivaniću i Stevanu Vukoviću.

"Predstava sadrži četiri dijela, od otuđenosti do ličnog stava, bilo je hrabro od nas upustiti se. Bilo nam je bitno da se sretnemo sa publikom, kao zadnji korak da do kraja ubijedimo sebe da je posao koji smo uradili zaista dobar. Ovo je bio težak rad, ali koristan svima nama. Posljednja tri mjeseca bila su važna na profesionalnom i ljudskom nivou, neprocjenjiva. Ono što ga je bogatilo sve vrijeme jeste činjenica da smo bili toliko intimni sa projektom, što ste vidjeli po reakciji publike. Ona nas je ponijela, dala vjetar u leđa", rekla je nakon premijere glumica Julija Milačić Petrović Njegoš.

Glumac Aleksandar Radulović, je kazao da je pozorište prvo i posljednje utočište savremenog čovjeka da pokuša sebi da dozvoli da doživi katarzu, da nije sramota ni smijati se, ni plakati.

Glumac Vule Marković je istakao da je rad na predstavi bila jedna vrsta eksperimenta i za glumce i sa rediteljskog aspekta.

"Bila je neka vrsta zahvata, istraživanja, kopanja po sebi, tako da je bilo nešto drugačije, nijesmo išli ustaljenim aršinima. Čak i stilski, igra se potpuno drugačije, ne igra se na partnera, nego je poenta u tome da su karakteri otuđeni jedni od drugih, da su konstantno u preispitivanjima, u agonijama, u potrebi za smislom, i zapravo o tome se ovdje i radi - o ljudskom stradanju, nesreći, te teme su vrlo zahtjevne i teške. Lično je, svi mi otprilike negdje i znamo ove ljude, oni su u našim širim familijama, ovi ljudi su svuda oko nas, bitno ih je prepoznati i vidjeti šta je to, što njih muči, šta ih tišti, čemu se oni nadaju. Ovo je ozbiljna, velika tema", kazao je Marković.

Mićunović pored režije potpisuje adaptaciju i dizajn predstave, a saradnici su: Stela Mišković (dramaturgija), Marko Petrović Njegoš (scena), Lina Leković (kostim), Dubravka Drakić (govor), Vjera Nikolić (muzika) i Mile Buturović (svijetlo). Predstava se realizuje u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro).

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom predstava „Tri sestre“ nakon prvog izvođenja, zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mjesta, biće odigrana još tri puta, a to će biti ravnopravne premijere- 18, 20. i 21. decembra, sa početkom u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније