Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 12. 2019. 12:34   >>  12:39 1

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA CG

Handkeu počasno članstvo i nagrada "Makarijevo slovo"

Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu "Makarijevo slovo", za životno djelo, za 2019. godinu.

"Onim prvim prekrasnim slovima, koja je uradio jeromonah Makarije, 'rukovoditeljnik' Obodske štamparije, i kojima je prije 525 godina pečatana prva ćirilična knjiga u Evropi, 'Oktoih', pridodaje se i veličanstveno djelo Petera Handkea", kazao je predsjendik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić.

Ovim činom, prema riječima Đurića, UKCG odaje zahvalnost i poštovanje "iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru srpskog naroda, koji je i djelom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, na strani pravde i na strani žrtve".

Iz UKCG podsjećaju da je Handke i 1999. godine, prilikom bombardovanja, u tekstu-apelu savjesti čovječanstva, pod naslovom "Čitava planeta zove se Jugoslavija", kazao:
"Za one, koji se na našoj planeti još nijesu pretvorili u Marsovce, i ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska".

"Počasno članstvo i priznanje Peteru Handkeu predstavlja i duboko povjerenje u iskonsku riječ, i glas iz središta ljudske drame, čime je ovaj pisac darovao planetu. Predstavlja i uzdarje Udruženja književnika Crne Gore u znak razumijevanja i ljubavi, i glas visokog poštovanja", zaključuje se u saopštenju Đurića.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније