Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 12. 2019. 13:51 >> 13:50

BOGDANOVIĆ ODGOVARAO POSLANICIMA

Novac preusmjeren Ministarstvu iskorišćen na najbolji način

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na poslanička pitanja, i naglasio da preusmjeravanjem sredstava sa računa institucija kulture na Ministarstvo kulture, nije zaustavilo realizaciju planiranih projekata.

"Nijedan programski ili neki drugi sadržaj u javnim ustanovama nije trpio zbog preusmjeravanja sredstava, jer su ona obezbijeđena sa budžetskih pozicija za koje više nije postojala potreba u periodu do kraja tekuće budžetske godine. Do preusmjeravanja sredstava došlo je zbog naše ambicije da jačamo naš kulturni i državni identitet na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Želimo da predstavimo našu umjetnost i u drugim sredinama, da otvorimo vrata našim umjetnicima i na međunarodnoj sceni, a na taj način najbolje promovišemo sve ono što je kulturno bogatstvo i vrijednosti naše države. Zato smo tokom 2019. godine organizovali 'Dane Crne Gore u Sloveniji', prezentaciju programa 'Kreativna Crna Gora' u Zagrebu, predstavili bogatu kulturnu baštinu na Balkanskom arhitektonskom bijenale u Beogradu, te uzeli aktivno učešće i imali zapaženu ulogu na Art marketu u Budimpešti", kazao je Bogdanović.

Kako je dodao, na svim navedenim smotrama predstavili su crnogorske umjetnike i njihov rad – počev od prepoznatljivih stvaralaca, sve do nezavisne scene.

Ministar je pojasnio šta je sve Ministarstvo kulture upriličilo tokom tih programa, pa između ostalog, tokom septembarskih Dana Crne Gore u Sloveniji, u Ljubljani i Celju priredili su više umjetničkih smotri. Na programu su bila dva komada nezavisne pozorišne produkcije iz Crne Gore, uz nastup jednog od najpopularnijih hip hop sastava u regiji – "Who See".

"Paraleno sa tim, u okviru ekonomskog sajma u Celju 'M.O.S', Ministarstvo kulture je predstavilo gostima segment programa 'Kreativna Crna Gora'. Program manifestacije 'Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu' činio je izložbu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, predstavljanje autora i prvih proizvoda iz oblasti kreativnih industrija Crne Gore, kao i nastup crnogorske violinistkinje Verice Čuljković. U Budimpešti smo predstavili crnogorske autore iz likovne umjetnosti i to na jednom od najvećih Art marketa u Evropi. Na Balkanskom arhitektonskom bijenalu, predstavili smo aktivnosti na valorizaciji crnogorske kulturne baštine, ali i na očuvanju arhitekture XX vijeka", naglasio je on.

Tokom sjednice, govoreno je i o nominaciji Bokeljske mornarice za upis na UNESCO listu nematerijalne baštine.

Ministar Bogdanović kazao je kako je nominacioni dosije potrebno dopuniti, što je očekivano - tim prije, jer je od početka njegove izrade proteklo manje od dvije godine.

"Ove godine su odbijene dvije nominacije – i to Njemačke i Bugarske, pa su ih te države povukle i prije samog zasijedanja. Crnogorske nominacije među odbijenim, dakle, nema. Evaluaciono tijelo UNESCO procijenilo da je u našem slučaju riječ o važnom nasljeđu koje zaslužuje da se nađe na Listi, pri čemu smo saznali i to da je njegova važnost i složenost čak inspirisala UNESCO da promijeni formu dosijea, budući da je Bokeljska mornarica daleko kompleksnija od većine dobara koja su do sada razmatrana. Podsjetiću i da ovakav proces nominacije ne traje nekoliko mjeseci. Naprotiv. Uz to, kako ste i sami mogli da vidite, upravo da ne bi bilo različitih tumačenja, čim je završena konferencija UNESCO u Bogoti, javnosti smo dali na uvid cjelokupan video snimak dijela koji se ticao Bokeljske mornarice", rekao je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније