Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 01. 2020. 08:12   >>  08:15 4

BURZAN ZA PORTAL

KIC pop hor snima autorsku pop pjesmu

KIC pop hor snimiće autorsku pop pjesmu, a ekipa je već počela da radi na tome, saopštila je Portalu RTCG direktorica KIC-a Budo Tomović i članica KIC pop hora Snežana Burzan.

 

Ona je u intervjuu za naš portal saopštila da će ove godine nastaviti sa "osvajanjem" regiona, pa u KIC pop horu očekuju da će realizovati koncerte u Skoplju i Ljubljani.

Govoreći o kulturnoj ponudi Podgorice, Burzan tvrdi da KIC može stati "na crtu" i parirati bogatom i raznovrsnom ponudom kulturnim centrima, poput Beograda, Sarajeva, Zagreba, Skoplja.

"Podgorica odavno nije imala bogatiju ponudu. Kultura se, osim oficijelno, u gradskim i državnim institucijama kulture, sve češće dešava i van sala, na ulicama, trgovima, parkovima, kafićima. Da li je slaba ponuda ako u KIC-u samo za mjesec organizujemo 30 – 40 programa namijenjenih svim generacijama, a za koje je ulaz besplatan? Da li je riječ o slaboj ponuda kada imamo po tri programa dnevno", rekla je Burzan.

Kako biste ocijenili kulturu u Podgorici u 2019. godini, i po čemu se ona razlikuje u odnosu na raniji period?

Primjetno je da u Podgorici iz godine u godinu raste broj učesnika u kulturnom životu, a čini se da su sve brojnije i manifestacije i festivali. Jedan moderan, glavni grad kao Podgorica, to zaista zaslužuje. U odnosu na raniji period, mnogo je više NVO-a, organizacija, entuzijastičnih pojedinaca i kreativaca koji su shvatili značaj umrežavanja sa institucijama kulture, kao što je KIC, i u tim partnerskim odnosima žele da doprinesu razvoju kulture i stvaraju zajedničke projkete. Drago mi da većina nas koji "živimo kulturu" uviđamo da jedni bez drugih ne možemo i da su umrežavanja važan dio svih velikih uspjeha na kulturnom polju. Naročito u ovakvim institucijama kulture sa ograničenim budžetskim sredstvima. Zato su sponzori i donatori više nego dobrodošli, a vidite da i kod nas skoro sve institucije kulture imaju neke mecene. Ja sam zahvalna svima koji imaju sluha za kuturu. Kako se uvijek oslanjam na brojeve, a sve mjerljivo kao što znate, navešću primjer naše institucije koja je samo u 2019. realizovala više od 400 programa, od toga 65 premijernih, u kojima je uživalo oko 55 hiljada posjetilaca. Izuzetno sam zadovoljna ostvarenim rezultatima.

Što će KIC Podgoričanima ponuditi tokom 2020. godine?

Program koji će otvoriti kulturnu scenu KIC-a "Budo Tomović" u 2020-toj, već sjutra je kineski 'Happy spring festival' koji ćemo pripremiti u saradnji sa ambasadom NR Kine. U najdužem mjesecu u godini pozivamo publiku i na Petu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO gdje ćemo tradicionalno predstaviti aktuelne i najbolje domaće i regionalne dramske kamerne forme, a ugostićemo Miu Begović iz Zagreba, Radu Đuričin iz Beograda i dr. Filmofili će uživati u ‘’rapsodiji filmskih mjuzikala’’, a ljubitelji muzike u koncertu pijaniste Amira Džakovića.  Tokom godine publika će moći da uživa u koncertima Mjesne muzike Đenovići, potom nastupima Mladih talenata: Petre Lekić, Sarija Šaćirija, Viktora Hutera, Darje Smolofove i dr, a ugostićemo poznatu džez umjetnicu Jelenu Jovović sa projektom Heartbeat. Ponovo ćemo na sceni KIC-a slušati ‘’svjetske, a naše’’ gitariste Darka Bulatovića i Srđana Nikčevića, a najavljujemo jedan sjajan muzički projekat umjetnika iz Ankare – "Sunce Anadolije’’. I ovogodišnji Mjesec džeza otvoriće odličan bend iz Ankare. Organizovaćemo i naš 5. regionalni književni festival *Literitorija, a KIC-ov Forum mladih pisaca, veoma popularan u regionu, priprema novi poetsko – scenski program - performativni prikaz najnovijeg stvaralaštva mladih književnih autora. Pored tradicionalnih filmskih revija poput Zlatnih komedija, Ljubav na filmu, Pozorište na filmu itd, filmski segment KIC-a u 2020. biće u znaku novog ciklusa ’’Filmski žanrovi’’. Priredićemo izložbe slika autora Todora Živaljevića Veličkog, Damjana Brkovića, Veljka Miljanića ... Organizovaćemo i treće izdanje Festivala crnogorske narodne pjesme ’’Stare note – novi zvuci’’, zatim naš jedinstveni regionalni 9. Ljetnji kamp za kamernu muziku, tu su i nezaobilazni koncerti KIC pop hora, KIC-ovih folkloraša, a bićemo i domaćini Drugog izdanja festivala stand up komedije OPUČ, kao i brojnih programa koje ćemo realizovati u saradnji sa ambasadama čije je sjedište u Podgorici. Podsjetiću da smo otvorenošću institucije posljednjih godina, kako su nam potvrdili mnogi od njih, inspirisali brojne sugrađane da se prvi put predstave javnosti i kao umjetnici, kao pisci, slikari, pjevači, muzičari, fotografi što smatram našim uspjehom. Naravno, na kraju obećavam publici kao i svake godine, gostovanja velikih muzičkih imena u KIC-u... I još mnogo toga! Sljedeća godina je jubilarna za *srce kulture grada, obilježavaćemo 55. rođendan, a uz podršku Grada i Ministrastva kulture vjerujem da ćemo krajem septembra ponuditi Podgorici jednu nesvakidašnju umjetničku akademiju u kojoj bi svoj doprinos dali predstavnici svih sektora KIC-a: muzičari, horisti, folkloraši, pisci, filmadžije, glumci i nekadašnje i aktuelne KIC - zvijezde. Ne zaboravimo da je Podgorica bogata talentovanim umjetnicima svih profila, a da bez jake amaterske scene, kakvu Podgorica i KIC zbilja imaju i njeguju, nema ni profesionalne!

Koliko naša kulturna ponuda zaostaje, odnosno da li uopšte zaostaje u odnosu na glavne gradove regiona?

Tvrdim da mi u KIC-u možemo stati ‘’na crtu’’ i parirati bogatom i raznovrsnom ponudom, kulturnim centrima u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju. Kao direktorica ove prestižne gradske institucije imala sam priliku da prethodnih godina posjetim kolege u regionu i razgovaram sa kulturnim poslenicima, uspostavim saradnju sa BKC-om iz Sarajeva i novosadskim Kulturnim centrom, i vjerujete, svi mi na Balkanu imamo skoro iste probleme i brige - ili nedovoljno razumijevanje za kulturu ili male budžete ili pak plate, ali imamo veliku volju da se uprkos svemu radi, da se povezujemo i razmjenjujemo programe. Kultura mora da živi.
Meni i mom timu laskaju pohvale i komentari koje svakodnevno dobijamo da je naš rad nevjerovatan, kao i floskula da nema kulture u Podgorici bez KIC-a. I Podgoričani su svjesni da je KIC simbol ovog grada, simbol urbanog življenja, spoj aktuelnog i modernog i očuvanja tradicije i crnogorskih kulturnih vrijednosti već skoro 55 godina. Ako vam kažem da tokom jednog mjeseca na scenama KIC-a možete uživati u koncertima regionalnih zvijezda poput Boža Vreća ili Vasila Hadžimanova, ili u predstavama sa glumačkim veličinama poput Zijaha Sokolovića ili Vesne Čipčić, ili u stvaralaštvu reditelja i pisca Gorana Markovića, a da najmlađe počastimo koncertom svjetski poznatog klavirskog dua Pianotainment ili malo starije anđeoskim džez vokalom Lorin Taliz, izložbom mladih crnogorskih slikara, onda ćete potvrditi da zbilja dostojanstveno pariramo centrima u regionu ili ih čak nadmašujemo.

Često mogu čuti komentari o slaboj ponudi, kad je riječ o kulturi, u Podgorici, Kako to komentarišete?

Podgorica odavno nije imala bogatiju ponudu, pa se ne bih složila sa takvim komentarima. Kultura se osim oficijelno, u gradskim i državnim institucijama kulture, sve češće dešava i van sala, na ulicama, trgovima, parkovima, kafićima. Dešava se, a to mi smeta priznajem, da se u isto vrijeme zakažu dobri i kvalitetni različiti događaji i u KIC-u, Muzejima i galerijama grada, i Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" i CNP-u , na primjer, a ne možete biti u isto vrijeme na dva mjesta. Da li je slaba ponuda ako u KIC-u samo za mjesec organizujemo 30 – 40 programa namijenjenih svim generacijama, a za koje je ulaz besplatan? Da li je riječ o slaboj ponuda kada imamo po tri programa dnevno, kada možete uživati u Božičnom koncertu mladih crnogorskim talenata, u promociji prve knjige naše sugrađanke, i u predstavi NVO ATAK. Koliko je zapravo kultura u Glavnom gradu nezaobilazan dio gradskog identiteta, navešću na primjeru turista koji često svrate u KIC da se informišu šta bi to mogli pogledati, pa se prvo iznenade bogatom i kvalitetnom kulturnom ponudom, a onda se dodatno oduševe kada im kažemo da je ulaz besplatan. One koji kritikuju, pozivam da slobodno dođu u KIC, jer smo otvoreni za sve prijedloge i ideje, umrežavanje, što smo i puno puta pokazali.

Koliko se novca izdvaja za KIC iz gradske kase i je li to dovoljno za sve planove koje imate?

Posljednjih godina budžet KIC-a "Budo Tomović" lagano, ali sigurno raste. Na početku mog prvog mandata prije šest godina budžet koji je namijenjen za programe iznosio je oko 60 hiljada. Ipak, Glavni grad, naš osnivač je prepoznao rezultate, zalaganje, entuzijazam te je iz godine u godinu obezbijeđivao i veću finansijsku podršku. U tekućoj 2019. programski budžet KIC-a iznosio je nešto manje od 150 hiljada, a planirani programski budžet za 2020-tu je oko 190 hiljada.
Kako je vrijeme novogodišnjih spektakala u toku, onda možete sami uporediti cifre. Mi ćemo za godinu u programe ulagati koliko jedna regionalna zvijezda dobije honorar za noć ili dvije. Ukazaću i na ovaj podatak da institucija koja radi po godišnjem Planu i programu koji usvaja Gradski parlament, isti premašuje rezultatima po više puta, jer sam zbilja na čelu jednog veoma produktivnog tima. U odnosu na period od prije tri godine udvostručili smo i broj programa i broj publike. KIC je najbolji primjer kako novac ne mora i ne smije biti izgovor, i kako želja i trud nadmašuju mogućnosti.

Kad je riječ o prostornim kapacitetima, kako ste zadovoljni i hoće li biti novih ulaganja u 2020?

Podgorica je grad koji neprestano raste. Dom omladine je građen davnih 60-tih godina za potrebe Titograda koji je bio makar tri puta manji nego Podgorica danas.  Dakle, KIC-ove sale su odavno postale ’’tijesne’’. Zato s radošću, i profesionalno i lično, očekujem otvaranje novih prostora kulture kao što su Gradsko pozorište, Muzički centar, Crnogorska kinoteka jer će rasteretiti naše kapacitete, a i obogatiti ponudu Grada.  Srce kulture grada je ’’živo’’ 24 h dnevno, 7 dana u nedjelji i sasvim je logično da su konstantno potrebna nova ulaganja i adaptiranja kako bi građani pratili programe a umjetniciih izvodili, u ugodnom i bezbjednom ambijentu. Prethodnih godina iz kapitalnog budžeta Grada nabavili smo novu scensku mehaniku za veliku scenu, promijenili klima uređaj, komplet rekonstrisali elektroinstalacije na istoj, a ove godine smo obnovili plafonsku i zidnu rasvjetu u Velikoj sali KIC-a. Planirali smo, da uz podršku Grada zamijenimo dotrajala sjedišta i pod u Velikoj sali, ali i prethodno obavimo neophodnu hidroizolaciju krovne ploče terase KIC-a. To će biti vrlo važna investicija, naročito ako znamo da je posljednja velika rekonstrukcija KIC-a bila davnih 80-tih godina prošlog vijeka.

Veoma uspješnu godinu imao je i KIC POP hor. Kako je regionalna publika reagovala na vaše nastupe?

I u 2019. hor je nastavio da opravdava epitet podgoričkog i crnogorskog muzičkog čuda i regionalne senzacije. Uz više od 20 koncerata koje je hor održao ove godine širom Crne Gore, uz promociju novog muzičkog spota za pjesmu "Teče Tara", imali smo i četiri fenomenalna nastupa u regionu. Povodom Dana oslobođenja Beograda, 19. oktobra priredili smo spektakularan koncert "Bez dileme - antifašizam" u Kombank dvorani (Dom sindikata) kada su nam gosti bili: Sergej Četković, Đorđe David, Bojan Marović, Branka Ščepanović i drugi, pred gotovo hiljadu i po posjetilaca. Publika je reagovala kao i uvijek na ove teme - emotivno, ushićeno, sa suzama u očima, skandiraćuji "bis, bis", uz dugotrajne aplauze.
Dva puta smo ove godne pjevali u Sarajevu. Prvi put ljetos na poziv Bosanskog kulturnog centra u okviru ‘’Baščaršijskih noći’’ na Trgu oslobođenja, sa pop repertoarom, a nedavno na poziv udruženja Pljevljaka sa antifašističkim repertoarom u hotelu Holiday in. Oba koncerta su fantastično primljena od publike a već imamo pozive i za dogodine. Pomenuću i nastup u Prijepolju u Domu kulture krajem septembra i divne domaćine sa kojima i dalje sarađujemo.
Svaki nastup KIC pop hora je jedinstven, a razmjena ljubavi, iskrene i čiste emocije sa publikom je nešto što nas inspiriše, čemu se radujemo.

Koji su planovi hora za narednu godinu? 

Nastavljamo i u 2020. sa "osvajanjem" regiona. Očekujem da ćemo realizovati koncerte u Skoplju i Ljubljani. Želim da KIC pop hor snimi autorsku pop pjesmu, a otkriću vam da je rad na njoj započet. I naravno odgovorićemo na zahtjev brojnih sugrađana i organizovati audiciju ovog proljeća. Već sam pomenula da će KIC sljedeće godine obilježavati 55 godina rada, pa će i KIC pop hor, pod okriljem NVO Kutak, imati svoje mjesto u tim svečanostima.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније