Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

09. 01. 2020. 20:32 >> 20:31

ČEKALI PREKO DECENIJU

Umjetničke kuće uskoro u novom domu

Rekonstrukcija nekadašnjeg Doma JNA u Podgorici, koja traje od 2008, konačno se bliži kraju. U toj zgradi će biti smješteni Muzički i filmski centar i Crnogorska kinoteka. Direktori tih umjetničkih kuća zadovoljni su rezultatima u godini za nama i najavljuju još zanimljivih programa.

Muzički centar, Crnogorska kinoteka i Filmski centar nakon više od decenije čekanja, uskoro će početi da rade u zgradi bivšeg Doma JNA na Ribnici.

“Mada će ovo zvučati kao refren da su ti radovi u završnoj fazi, međutim, sad već možemo a kažemo da je pitanje izbora datuma kojim će zgrada biti zvanično otvorena”.

U toku je montaža i testiranje opreme, kao i dogovor oko podjele prostora između institucija koje će ga koristiti.

“Jedan prostor koji će biti kolevka možda umetnosti, ne samo muzičke nego i filmske i to je nešto čime možda ne može svaki glavni grad ili svaka zemlja da se pohvali, a mi imamo tu čast i ja se nadam da ćemo negde već početkom godine moći da uživamo, tj.po otvaranju te sale”.

Dok čekaju novi prostor, zaposleni Muzičkog centra rade u iznajmljenom stanu, a Kinoteke u kući u Ulici Miljana Vukova. Uslovi su daleko od dobrih, naročito za čuvanje filmova koje je ova institucija tokom 19 godina postojanja prikupila.

“Oni podrazumijevaju gotovo svakodnevno bdijenje u bukvalnom smislu da se nešto ne desi, s obzirom da je objekat u kojem smo tako dugo smješteni u prilično lošem stanju”.

Bez obzira na neadekvatne uslove, direktori dviju umjetničkih kuća zadovoljni su rezultatima u prošloj godini. Nova zgrada omogućiće brojne filmske i muzičke programe narednih mjeseci.

“Kinoteka će moći da ima kontinuiranu prikazivačku djelatnost, to je ono što nam je svih ovih godina posebno nedostajalo”.

“Ono što sad treba da vidimo možda je koje sale će biti u pitanju dok ne saznamo tačan datum otvaranja Muzičkog centra, ali svakako je interesantan program, ponuđeni su nam i nastupi na festivalima u Crnoj Gori, u pitanju je jedna turneja krajem sezone, tako da ima vrlo interesantnih stvari.

Direktori Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra očekuju da će rekonstruisana zgrada na Ribnici postati regionalni kulturni centar koji će okupljati ljubitelji filmske i muzičke umjetnosti svih generacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније