Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

13. 01. 2020. 09:40   >>  09:45

MARTINOVIĆ DOGOVORIO

Koncerti umjetnika iz Kine tokom ljeta

Pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta Ratimir Martinović dogovorio je tokom profesionalnog boravka u Kini, seriju koncerata sa uspješnim kineskim umjetnicima koji će se realizovati tokom ljeta u Kotoru, a prvi koncert planiran je već u februaru.

Prvi koncert iz serijala "China Stage" biće priređen u Kotoru već tokom februara u saradnji sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori, dok će se centralni programi ovog serijala održati tokom jula i avgusta. Najpopularnija kineska pijanistkinja, planetarno poznata Judža Vang, već je u dva navrata boravila u Boki, a ova saradnja će se nastaviti i u budućnosti.

Martinović je boravio u Kini tokom novembra i decembra, gdje je ostvario uspješne kontakte sa važnim institucijama kulture Kine, između ostaloga sa Šangaj Art Festivalom, najvećim festivalom umjetnosti u Kini i Šangajskim muzičkim konzervatorijumom, a to je rezultiralo ugovorom novih serijala koncerata, koji će početi od ovog ljeta.

Martinović je ovom prilikom potpisao i Memorandum o saradnji sa direktorom Šangajskog orijentalnog kulturnog centra, Zheng Jinguom koji je tokom prošlog ljeta već boravio u Kotoru, a koji će biti jedan od partnera za gostovanje izuzetnih, nagrađivanih mladih kineskih studenata, muzičara koji njeguju klasičnu i tradicionalnu muziku, kao i savremeni kineski izraz. Svi ovi koncerti biće dio novog serijala u okviru izdanja festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, pod nazivom "China Stage".

"Izvođački, interpretativni, umjetnički, ali i infrastrukturni dometi onoga što se dešava u ovoj zemlji u polju umjetnosti i muzike, sve nas na zapadu trebaju da ohrabre i motivišu ne samo da učimo od naših kineskih prijatelja nego i da se podsjetimo na obavezu koju imamo prema našoj baštini, našoj kulturi i identitetu, jer bez njih nema ni nas", istakao je Martinović, u intervju najvećoj svjetskoj novinskoj agenciji "Xinhua news".

Kako se dodaje u saopštenju KotorArta, Kina, kao najmoćnija ekonomija svijeta i zemlja u kojoj se izuzetno cijeni, poštuje i podržava umjetnički izraz, za nas predstavlja važnog partnera u osmišljavanju novih programa.

Za vrijeme jednomjesečnog boravka u Kini, Martinović je nastupao u okviru festivala "Music week 17+1" u Čengduu (provincija Sečuan).

Kako se dodaje u saopštenju, radi se o festivalu koji je produkt saradnje u okviru inicijative 'Jedan pojas jedan put', Kine i 17 zemalja Istočne i Centralne Evrope. Martinović je, inače, i član umjetničkog savjeta ovog festivala, imenovan od tamošnjeg Internacionalnog kulturnog centra.

Martinović je na nastupima u Kini promovisao i svoj novi album sa kompletnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca koji je izdao povodom 35. godina smrti velikog kompozitora čiji je cjelokupni opus dugo bio zapostavljen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније