Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 09. 2013. 21:16 >> 21:15

BRITANSKI MUZEJ

Rušenje stereotipa o Vikinzima

Britanski muzej namjerava da sruši stereotipe o Vikinzima kao ubicama s rogatim šljemovima, kroz izložbu koja će pružiti uvid u ratničko društvo koje je svoj trag ostavilo u raznim krajevima svijeta.

"Vikinzi: život i legenda" je prva velika britanska izložba u proteklih 30 godina koja istražuje uticaj ovih skandinavskih moreplovaca koji su harali, trgovali i putovali od arktičkog kruga do Sjeverne Amerike u periodu od 8. do početka 11. vijeka.

Izložba, koja će biti otvorena od marta do juna 2014., transformisaće predstavu Vikinga kao krvožednih gusara - kako su ih doživljavale njihove žrvte - u zaokruženiju predstavu ratničke kulture koja je iznjedrila sjajne trgovce, moreplovce i umjetnike, piše Rojters.

„Možda su sirovine, ali su inteligentne sirovine“, rekao je Rojtersu direktor Britanskog muzeja Nil Mekgregor i dodao da s nova arheološka otkrića i napredak nauke doprinijeli razumijevanju vikinškog apetita za ratovanje ali i za trgovinu, brodogradnju, zanate, kulturu i izgradnju carstva.

Kustos izložbe Garet VIlijams kaže da će izložba preispitati identitet Vikinga, njihove trgovinske veze, magiju, vjerovanja i ulogu ratnika u vikinškom društvu.

„Pljačkaš ili trgovac. Nije ili-ili već oba“, kaže on.

Vikinški plijen, koji uključuje nakit, zlato i dragocjene predmete iz udaljenih krajeva poput Avganistana, pomoćiće posjetiocima da razumiju moć i prestiž nordijskog svijeta.

„Jedan od njihovih omiljenih načina izražavanja moći je blago“, kaže Vilijams.

Ratnički mentalitet bio je taj koji ih je nagonio da pljačkaju Evropu.

„Umiranje u krevetu smatralo se sramotom“, rekao je Vilijams i dodao „to je variralo zavisno od toga kako bi se umrlo u krevetu, ali je bitka bila omiljeni način odlaska sa ovog svijeta“.

Preživjeli djelovi najdužeg vikinškog broda ikada pronađenog, poznatog pod imenom Roskild 6, biće centar izložbe.

Brod dug 37 metara, izvučen je iz jednog danskog fjorda 1997. i odličan je primjer vještina vikinških brodograditelja zahvaljujući kojima je ovaj narod širio svoj uticaj.

Posjetioci će takođe naučiti nešto i o vjerovanjima Vikinga i zbog čega je njihov vrhovni bog Odin - koji je mogao da mijenja oblike - na jednoj statui prikazan u ženskoj odjeći.

(BLIC)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније