Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: R.B. ]

17. 01. 2020. 23:11 >> 23:11

MINISTARSTVO KULTURE

Za Vidov vrh i etnografsku zbirku 17.000 eura

Ministarstvo kulture opredijelilo je 17.000 eura za JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galeriji Josip Bepo Benković kako bi se realizovala dva projekta u okviru Programa zaštite očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu.

Sa 10.000 eura Ministarstvo će pomoći projekat Kopneno sondažno arheološko istraživanje lokaliteta Vidov vrh, navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

“Za sada utvrđeni hronološki raspon korišćenja ove gradine je period od IV do I vijeka prije nove ere, dok granice naselja i karakter gradine nijesu utvrđeni. Imajući u vidu da je riječ o neistraženoj lokaciji, za koju se pouzdano vjeruje da predstavlja značajan arheološki sloj, ovogodišnja istraživanja fokusiraće se na otvaranje više sondi, radi utvrđivanja vertikalne i horizontalne stratigrafije, apsolutne i realativne hronologije, obima, karaktera i trajanja naselja”, piše u obrazloženju.

Drugi projekat je Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz etnografske zbirke Gradskog muzeja Mirko Komnenović, za što je Ministarstvo opredijelilo 7.000 eura.

“Etnografska zbirka Muzeja sadrži 670 predmeta, od čega 170 ima status kulturnog dobra. Predmeti od tekstila, kojih ima 90, su najugroženiji. Radi unaprjeđenja postojeće muzejske postavke, nakon rezultata istraživanja pristupiće se izradi konzervatorskog projekta i konzervaciji 15 najugroženijih predmeta od tekstila”, navodi se u obrazloženju.

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, planirana je podrška, finansiranje i sufinansiranje 87 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečne djelatnosti, u ukupnom iznosu od 1.142.114,50 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније