Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

22. 01. 2020. 14:17   >>  19:42

PREMIJERA "LA BOHEME" U CNP-U

Crnogorska publika spremna za operu

U Crnogorskom narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena opera "La Bohème" Džakoma Pučinija. Publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila izvođače, a umjetnici istakli zadovoljstvo zbog rada na ovom projektu.

Dirigent opere je Alberto Veronesi, reditelj Andrea Tokio, a dirigent hora Frančesko Barbađelata.

Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davide Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječijeg hora.

"Ovo je bio veliki izazov za CNP i po reakcijama publike vidim da je odluka koju smo zajednički donijeli - da postavimo tradicionalnu operu bila ispravna", kazao je Tokio nakon premijere.

Dirigent Alberto Veronesi je rekao da je u pozorištu vladao veliki entuzijazam proteklih nedjelja.

"Moram da kažem da obično nema ovakvog kvaliteta u pozorištima, pri tom mislim na visok profesionalni nivo. Ako dodamo da je ovo prvo izvođenje 'Boema', zaista sam prezadovoljan ovim što smo postigli", istakao je Veronesi.

Barbađelata koji je dirigovao horom, je rekao da je veoma zadovoljan krajnjim rezultatom, te da su mladi ljudi sa kojima je radio veoma talentovani i čast mu je što je imao priliku da bude dio ove priče.

Sopran Ivana Čanović je debitovala u ulozi Mimi. Ona je istakla da je posebno raduje što je to bilo upravo u Crnoj Gori.

"Imamo operu koja je na svjetskom nivou. Nastavićemo da se borimo za umjetnost i nadam se da ćemo uspjeti da ostvarimo saradnju i sa drugim operskim kućama iz svijeta", rekla je Čanović.

Kako ističu u CNP-u, Ragaa Eldin je rekao da je posebno srećan što je dio ovog projekta znajući da je ovo prva opera u Crnoj Gori poslije mnogo godina.

Olivera Tičević je briljirala u ulozi Muzete. Ona je kazala da je raditi svoj posao u svojoj zemlji velika stvar za nju, zbog koje je bila posebno emotivna u večerašnjem izvođenju.

"Ponosna sam na Crnogorsko narodno pozorište koje je sa svojim partnerima uspjelo da postavi ovakav spektakl, i srećna što sam večerašnju scenu dijelila sa ovakvim umjetnicima", istakla je Tičević.

"Mi smo večeras predstavili italijansku operu u Crnoj Gori i to je velika stvar i za Crnogorsko narodno pozorište i za sve nas. Posebno me raduje reakcija publike, koja je pokazala da je crnogorska publika spremna za operu", rekao je Kalajanović.

Daniele Kaputo je rekao da je rad na ovoj operi bio predivno iskustvo za njega, a Davide Mura dijeli njegovo mišljenje.
"Veoma sam zadovoljan krajnjim rezultatom. Svi koji su radili na ovom projektu su veoma profesionalni, odradili smo veliki posao i raduje me što je pozorište bilo prepuno i što se publici dopala naša opera", rekao je Mura.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara, a ulaznice za sva izvođenja su rasprodate.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније