Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 02. 2020. 11:55   >>  11:57

U JU MUZEJI I GALERIJE

Solistički koncert Milice Kankaraš

Crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš prirediće sjutra veče prvi solistički koncert u Podgorici, u JU Muzeji i galerije Podgorice u 20 sati.

Program koncerta čine djela različitih kompozitora među kojima su Alfonso Haselman, Bedrih Smetana, Marsel Turnie, Žak Iber, Gabrijel Fore, Bernar Andreas i drugi.

Milica Kankaraš (1991) je rođena u Podgorici, gdje je završila srednju muzičku školu "Vasa Pavić", na odsjeku za klavir, u klasi Lidije Skender. Paralelno je pohađala privatne časove harfe kod prof. Milice Barić u Beogradu. Studirala je harfu na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske, diplomirala je 2013. godine.

Tokom školovanja, svirala je u Crnogorskom kamernom orkestru i Crnogorskom simfonijskom orkestru, sarađivala sa Oliverom Tičević (sopran) u okviru Festivala studenata Univerziteta umjetnosti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i na festivalu "Purgatorije" u Tivtu. Ostvarila je saradnju sa festivalom operske i klasične muzike "Operosa" i učestvovala u izvođenju opere "Romeo i Julija" Šarla Gunoa u Tivtu, Porto Montenegro (2014). Nekoliko solističkih koncerata održala je takođe u Podgorici, Cetinju i Nikšiću.

Jedan je od osnivača nevladinog udruženja "Zrcalo" (2015), u okviru kojeg je realizovala interaktivno predavanje "Poklon Blaženoj Ozani" prožeto srednjovjekovnom muzikom na keltskoj harfi u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane.

Godine 2015. Milica je inicirala otvaranje odsjeka za harfu u Crnoj Gori i izradila prvi školski program za harfu za nižu muzičku školu. Kao nastavnica harfe u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić", u protekle dvije godine je bila angažovana na izradi novog školskog programa za reformisanu nižu muzičku školu i kataloga za odsjek harfe za srednju muzičku školu, oba odobrena od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније