Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

14. 02. 2020. 09:30   >>  09:29 8

ETNO LAB

Prikupili građu o Paštrovićima, Budvanima i Grbljanima

Uspješno je završen novi projekat Društva za kulturni razvoj Bauo – Etno lab 3, multidisciplinarno terensko istraživanje običaja, muzičke i plesne tradicije Paštrovića, Budve i Grblja.

U pitanju je projekat čija je realizacija počela u ovog mjeseca.

Projekat, treću godinu zaredom, organizuje Društvo za kulturni razvoj Bauo iz Petrovca, a sufinansira Opština Budva putem Konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Podršku projektu pružili su JU Muzeji i galerije Budve, JU Centar za kulturu Kolašin i Centar za izučavanje i revitalizaciju traicionalnih igara i pjesama – CIRTIP (Kolašin).

U toku ovogodišnjeg projekta sprovedena su terenska istraživanja i prikupljena je vrijedna građa o nematerijalnoj baštini ovog kraja, s fokusom na muziku, ples i običaje i to putem razgovora sa više Paštrovića, Budvana i Grbljana.

Takođe, rađeni su popisi i obrada audio i video snimaka prikupljenih tokom prethodna dva "Etno laba" (2017. i 2018), a realizovana je u Petrovcu i radionica o paštrovskim plesovima na kojoj je demonstrirano nekoliko plesova rekonstruisanih prema snimljenim kazivanjima, koju je vodio Davor Sedlarević.

"Za posljednje tri godine, koliko se, uz podršku Opštine Budva, održava međunarodni multidisciplinarni projekat Etno lab, Društvo za kulturni razvoj Bauo angažovalo je oko 15 referentnih stručnjaka, naučnika, istraživača i stvaralaca iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji s profrdionalnog aspekta potiču iz više različitih oblasti kultune baštine i svaralaštva (etnomuzikologija, etnokoreologije, etnologija, antropologija, arheologija, muzikologija, menadžment kulturne baštine), a koji su putem direktnog susreta i razgovora s oko 50 kazivača starije i srednje životne dobi – mještana Paštrovića, Budve, a od ove godine i Grblja", saopštila je Mila Medin, izvršna direktorica Društva za kulturni razvoj "Bauo".

Na ovaj način, kao i zahvaljujući prethodnim višegodišnjim terenskim enomuzikološkim istraživanjima dr Zlate Marjanović, prikupljena je izuzetno obimna građa audio, video, foto, narativnog i drugog materijala, kao i više starih zapisa i fotografija, koji se obrađuju, analiziraju, predstavljaju na konferencijama u zemlji i inostranstvu, publikujju u stručnoj, naučnoj i popularnoj štampi, prezentuju na internetu i na druge načine čini dostupnim najširoj zainteresovanoj javnosti.

"Ono što je još značajnije – zahvaljujuči terenskim snimcima, stare prakse, znanja i vještine kojima obiluju navedeni primorski krajevi – time se bolje spoznaje, čuva i „prenosi“ novim generacijama, kako bi nastavila da „traje“ i postoji, kao što je i vjekovima do sada. To je upravo jedna od misija Društva za kulturni razvoj 'Bauo', što je u skladu i s nazivom Društva – buao (škrinja, sanduk, kofer – koji čuva i kojim se nešto dalje prenosi)", navodi Medin.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније