Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta, Objavila: R.B. ]

17. 02. 2020. 23:25 >> 23:17

SLIKA STARA 400 GODINA

"Portret mlade žene" ipak Rembrantovo djelo

Slika stara 400 godina koja je nastala u Rembrantovoj radionici, a pripisivana nepoznatom autoru, ipak je djelo Holandskog umetnika, utvrđeno je zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

Decenijama je u Muzeju umjetnosti u Alentaunu (Pensilvanija) stajala slika radena tehnikom ulje na hrastu pod nazivom "Portret mlade žene"' i pripisivana je Rebrantovom studiju.

Prije dvije godine slika je poslata na Univerzitet u Njujorku zbog čišćenja i konzervacije.

Tamo su konzervatori počeli da uklanjaju slojeve gustog laka koji su dodavani vjekovima i počeli su da sumnjaju da je Rembrant odgovoran za originalne poteze četkicom koji su se vidjeli ispod.

"Naša slika je imala brojne slojeve laka i to je zaista zatamnilo ono što se moglo vidjeti o originalnom kistu, kao i originalnoj boji", rekla je zamjenica kustosa u Muzeju umjetnosti Alentaun.

Konzervatori su koristili razne alate, uključujući rendgensku, infracrvenu i elektronsku mikroskopiju, kako bi bili sigurni da je to djelo jednog od najznačajnijih i najpoštovanijih umjetnika u istoriji.

Spoljni stručnjaci koji su pregledali sliku iz 1632. godine nakon završetka dvogodišnje restauracije složili su se sa ocjenom da je u pitanju autentični Rembrant.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније