Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

18. 02. 2020. 10:49 >> 11:57

FORUM MLADIH PISACA

"Preispitujemo mjesto i ulogu poezije"

Grupa pjesnika Foruma mladih pisaca poetsko-scenskim programom obilježila je pet godina okupljanja i rada pred brojnom publikom u sali DODEST u KIC "Budo Tomović".

Scenario za performativni poetski program "Prekid, smetnje, test", nastao je iz izbora najnovijeg stvaralaštva Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Milene Radević i Martine Medenice.

Kako se ističe u saopštenju KIC-a, novim zajedničkim nastupom potvrdili su ono po čemu je ova književna grupa već poznata - da i pored međusobno različitih, osobenih poetika, vide potrebu i mogućnost za zajedničko djelovanje pisaca mlađe generacije na domaćoj književnoj sceni.

Naslov "Prekid, smetnje, test" upućuje na situaciju smetnji i prekida TV programa - kad je transmiter aktivan, ali ne emituje, kad se čuje pištanje, a na ekranu televizora se pojave šareni kvadrati, pravougaonici i linije, takozvana test karta. Jana Radičević, koja je osmislila program, objašnjava vezu te situacije sa temom performansa.

"Ono o čemu se ovdje prije svega govori, moje su jezik i govor, kao osnov komunikacije, ali i književnosti. Pokušali smo na ovaj način da istaknemo potrebu za izražavanjem sopstvenih misli, stavova i ideja, ali i međusobnog razumijevanja, kojeg ne može biti ako se ne čuje i drugi, ako nema dijaloga. Ako se svi nadglašavaju i preglašavaju dolazimo do te situacije da poželimo svojevrsnu test kartu i krenemo ispočetka", kaže Jana Radičević.

Ona objašnjava da je drugi nivo značenja poetički.

"Scenario je nastao iz izbora poezije autora Foruma, dakle pjesnika koji su tek izašli na književnu scenu i koji, prirodno, traže svoj izraz, imaju potrebu da kažu dosta toga, ali i da čuju reakcije na to što rade. Oni se, takođe, trude da imaju uvid u ono što drugi rade, da komuniciraju sa svojom književnom savremenošću i koji preispituju ulogu poezije, mjesta koje ima ili mislimo da može da ima", ističe ona.

Jedna od učesnica Barbara Delać, ovih pet godina su pokazali da postoji potreba za zajedničkim djelovanjem na književnoj sceni i da je ono zapravo moguće.

"Naši individualni uspjesi su samo ojačali funkcionisanje grupe i unijeli dodatni elan za dalje projekte i poduhvate. Pored toga, forum je uvijek otvoren za nove članove", kaže Delać.

Ton i svijetlo za performans uradio je Dražen Milić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније