Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

25. 02. 2020. 11:53 >> 11:52

U SPOMEN DOMU U BUDVI

Počeli "Ljubišini dani"

Otvaranjem izložbe "Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši", počela je ovogodišnja manifestacija "Ljubišini dani", posvećena ovom znamenitom Budvaninu, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

U Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" prisutnima se obratila direktorica Muzeja i galerija Budve Lucija Đurašković, koja je naglasila da vrijednost jednog pisca ili umjetnika-stvaraoca uopšte, pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost.

"S obzirom na činjenicu da je Ljubiša kao rijetko koji pisac u posljednje vrijeme istraživan i čija tumačenja, skoro po pravilu, inspirišu na dalja i dalja izučavanja, ove godine ćemo u okviru 'Ljubišinih dana' predstaviti dva zbornika posvećena njegovom književnom djelu, kao i zbornik koji se dotiče nematerijalne kulturne baštine njegovih Paštrovića. Pored predavanja akademika Radomira Ivanovića bićemo u prilici da pogledamo kratku predstavu na temu Ljubišine "Skočiđevojke", a u izvođenju Dramskog studija Budva. Na programu su i tri izložbe. Izložba koju sjutra otvaramo u Petrovcu je posvećena vjekovnoj vezi Paštrovića sa ruskim dvorom, a druga, koju otvaramo dan kasnije, u Modernoj galeriji 'Jovo Ivanović', će nas preko portreta uvažene Rajne Krulj podsjetiti na umjetnike i književnike koji su stihom i kistom, kao i naš Ljubiša, dotakli prostravstva vječnosti", kazala je Đurašković.

Izložbu je zvanično otvorila gospođa Mila Baljević, ditektorica JU Narodna biblioteka Budve.

"Skoro svaka generacija Budvana je od 1878. godine do danas, nazivala spomen-obilježja njegovim imenom, misleći time da dostojno i trajno obilježi uspomenu na njega. Budva se može ponositi ljudima koji su u prošlosti dali velikog truda da se dobrim spomen-obilježjima oduže svom zastupniku, koji nikad nije zaboravio svoj narod i rodni kraj. Cilj ove izložbe je da se afirmiše kultura sjećanja na književnika, kulturnog radnika, prevodioca i političara, da se javnost putem dokumentarno-edukativnog izloženog materijala podsjeti na odnos lokalne zajednice prema njenom velikanu, kao i da se lokalna zajednica podstakne na odgovorniji odnos prema svom kulturnom nasljeđu", istakla je Baljević.

U srijedu 26. februara u 19 časova u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u budvanskom Starom gradu, biti otvorena izložba "Stihom i kistom do vječnosti", autorke Rajne Krulj. Izložba pripada kulturnom programu manifestacije "Ljubišini dani", a u okviru programa otvaranja svoje stihove će govoriti autorka Rajna Krulj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније