Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vanja Kovačević, TVCG ]

25. 02. 2020. 16:01 >> 16:02
1

PREDSTAVA "SLAVUJ"

Priča o Kseniji Cicvarić, velikoj boli i ogromnoj ljubavi

Predstava "Slavuj", dramsko muzička forma posvećena Kseniji Cicvarić, jednom od simbola crnogorske izvorne pjesme, sinoć je premijerno izvedena na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović. Treća premijera Gradskog pozorišta u 2020, autorski je projekat Varje Đukić.

Jedan od manira velike književnosti sadržan je u činjenici da je ona kadra da kroz sintetizovani detalj, pojedinačnu istoriju, ili najjednostavnije, priču o jednom životu predoči pripovijest o jednom prostoru i vremenu. A upravo je to učinila Varka Đukić: kroz priču o Kseniji Cicvarić ispričala je pripovijest o velikoj boli i dubokoj tuzi na jednoj, i ogromnoj ljubavi predočenoj kroz pjesmu na drugoj strani.

Tumačeći Kseniju Cicvarić u različitim dobima Varja Đukić, Olivera Tičević, Katarina Krek, Vanja Jovićević i djevojčica Ana Vujović upravo su to pokušale da pokažu.

U autorskom projektu Varje Đukić bilo je veoma malo dramskih elemenata, radnja je bila svedena na minimum jer se, kako kažre odlučila za drugačiji pristup i način naracije.

I pored jasne namjere Varje Đukić da pjesmom, jer kako se kaže u prestavi- Ksenija je imala potrebu da stalno pjeva, predoči priču, čini se da je ipak nedostajao ključni teatarski element - radnja.

Od glumačkog ansambla koji je dobro uradio posao u okvirima zadatog i mogućeg trebalo bi izdvojiti mladu opersku divu Oliveru Tičević, koja je ne toliko svojom izuzetnom tehnikom, već snažnom emocijom koju nosi u glasu zadivila i podsjetila na neponovljivost Ksenije Cicvarić, tog čudesnog Slavuja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније