Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

21. 02. 2020. 13:42 >> 15:20

BULAJIĆ OCIJENIO

Sve Karadžićeve priče ćemo sve više doživljavati kao proročke

Crnogorski reditelj Goran Bulajić kazao je da je pisac Miodrag Karadžić kao izuzetno talentovan, duhovit, sa urođenim instinktom za jezik, zapažanja, montažu, ostavio značajno mjesto u crnogorskoj i jugoslovenskoj dramaturgiji, te de će njegovi tekstovi sve više citirati.

Ušao je, kako je kazao, na scenu osamdesetih godina prošlog vijeka i njegova pojava je označila u dramaturškom smislu nešto potpuno novo i autentično na jugoslovenskom prostoru.

"Velika gledanost, autentičnost, nagrade kod publike, sve je to bilo začuđujuće, kao i to da jedan ekonomista po zvanju tako samosvojno i cjelovito uđe u ovaj svijet. Posebno je bilo iznenađujuće gledano iz ove crnogorske perspektive da neko ko ne živi u Crnoj Gori na taj način tretira crnogorski život. Toliko autentično na granici dokumentarnog u jezičkom i semantičkom smislu. Sve je to bila mala tajna i iznenađenje u pozitivnom smislu", kaže Bulajić.

On je od starta krenuo kao formiran pisac, što je, kako kaže Bulajić, u istoriji drame posebno rijetka pojava. Neobično je da neko od svojih prvih do posljednjih tekstova ostane dosljedan priči i djelu, da zadrži tu vrstu autentičnosti u svakom profesionalnom smislu.

"Tajna je u njegovom talentu, koja je nestišljiva kategorija, koja je iz njega morala da izađe. Njegovo djelo diše tim talentom, njegovom moći zapažanja, intuitivnog odnosa, bogatstvom jezika. To je dobro znala da procijeni publika. Istina publika van Crne Gore je prije prihvatila tu vrstu humora nego crnogorska. Za sve nas koji smo sa njim sarađivali i režirali njegove komade i TV drame, bio je dragocjen. Pored bogatstva situacija jezika, bila je važna njegova nenametljiva metafora. Ono što razlikuje pučke drame od pozorišta suštine jeste upravo ta metafora, koju je on umio da plasira, u bukvalno svakom svom djelu", kazao je Bulajić.

Bulajić je istakao da kada razmišlja o drami "Viljuška se drži u lijevu ruku", poslije skoro 30 godina od kako su radili na toj drami na TV CG sve češće misli o toj metafori koju je Karadžić nenametljivo prezentitrao.

"To djelo i dan danas odiše svježinom i ima milionsku posjetu na jutjubu i razmišljam u čemu je tajna. Tajna je u vječitoj tranziciji, u spremnosti da se prihvati novost u jednom malom okruženom mikrokosmosu. On je stalno nagovještavao i sugeruisao u tom dramskom krugu mogućnost ili nemogućnost promjena. Sve ćemo njegove priče sve više doživljavati proročki, sve više citirati neke replike iz njegovih tekstova", zaključio je Bulajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније