Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2020. 08:18 >> 08:19

PARIZ

Danas dodela francuskih filmskih nagrada Cezar

U Parizu će danas biti održana 45. dodela Cezara, nagrada francuske Akademije filmske umjetnosti, ali cerominiji neće prisustvovati kultni reditelj Roman Polanski čiji je film "Optužujem" favorit sa 12 nominacija.

Polanski je odlučio da ne dođe na dodjelu jer su feministički pokreti najavili proteste protiv njega. Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Posljednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Ovogodišnja ceremonija se održava u svjetlu tenzija i nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodjeluje Cezare. Uprava je 13. februara saopštila da "kolektivno podnosi ostavku". Ostavka je uslijedila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

"U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku", izjavio je predsjednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.

Inače, ostvarenje Polanskog osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi "Jadnici" Lađa Lija i "Lepa epoha" Nikole Bedoa dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

Film "Optužujem" se bavi čuvenom aferom Drajfus iz 19. vijeka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Za najboljeg glumca nominovani su Žan Dižarden, Danijel Otej, Damijen Bonar, Vensan Kasel i Reda Kateb, a za najbolju glumicu Adel Enel, Noemi Merlan, Anais Demustije, Eva Grin, Kijara Mastrojani i Dorija Tilije .

Prošlogodišnji pobjednik je film "Do straže" reditelja Gzavijea Legrana koji je osvojio četiri Cezara, za najbolji film, najbolju glumicu koja je pripala Lei Driker, najbolju montažu i najbolji scenario.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније