Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 10. 2013. 23:01   >>  23:01

U 66.GODINI

Preminuo slavni pisac Tom Klensi

Tom Klensi, autor brojnih bestselera, među kojima je i serijal sa Džekom Rajanom - "Lov na Crveni oktobar", "Patriotske igre", " Jasna i neposredna opasnost" i "Suma svih strahova"– preminuo je sinoć u Baltimoru u 66. godini života.

Proslavljeni pisac romana, od kojih su mnogi prebačeni i na veliko platno, preminuo je u bolnici u Baltimoru, u Merilendu, njegovoj rodnoj državi.

Karijeru je Klensi počeo prije više od tri decenije u rodnom Baltimoru kao prodavac osiguranja, a bio je strastveni poštovalac i poznavalac pomorske istorije. Proslavio se kao pisac nevjerovatno detaljnih i uzbudljivih špijunskih romana.

Prije toga radio je kao predavač engleskog jezika na baltimorskom Lojola koledžu i sanjao da napiše roman. Njegov prvijenac "Lov na Crveni oktobar", slabo se prodavao zbog negativnih kritika.

Međutim, kad ga je predsjednik Ronald Regan nazvao "prvoklasnim štivom", eksplodirao je na listi najprodavanijih naslova Njujork tajmsa.

Klensi za mnoge važi "za neprikosnovenog majstora plastičnog realizma, vjerodostojnosti, uplitanja složenih niti pripovijedanja i beskompromisno napete radnje."

Uz romane, od kojih su neki adaptirani u poznate holivudske filmove, Klensi je poznat i po tome što je 1996. bio jedan od osnivača studija za video igre zasnovanih na njegovim romanima - "Ubisoft Red Storm Entertainment", među kojima su najpoznatije one iz serijala "Rainbow Six", "Ghost Recon" i "Splinter Cell".

Tom Klensi je takođe bio i jedan od suvlasnika bejzbol kluba "Baltimore Orioles."

 (b92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније