Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 03. 2020. 13:33 >> 13:32

BRAJOVIĆ-PLUGČIEVA

Otvorena izložba "Crna Gora i Bugarska na karti Evrope"

Izložbu "Crna Gora i Bugarska na karti Evrope" (IV-XX vijek), otvorili su danas u holu Skupštine Crne Gore predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva. U skupštinskom holu izloženo je odabranih 15 mapa iz državnih arhiva Crne Gore i Bugarske.

Brajović je istakao da je zadovoljan što se ukazala prilika da se izložbom na nesvakidašnji način prikaže istorija dvije države i Zapadnog Balkana, kao i da se potvrde dobri odnosi Crne Gore i Bugarske.

On je, između ostalog, rekao da grafički istorijski prikazi na kojima je Crna Gora pogotovo od 19. vijeka vizuelno sve uočljivija, svjedoče ne samo o njenom geografski važnom položaju, već i o jednoj istorijskoj konstanti: borbi za potvrđivanjem svoje samobitnosti i nezavisnosti.

"Crna Gora se nalazi na mapama rimskih puteva, preko perioda sa preovlađujućim uticajem Venecije i Turske, pa do prve domaće karte izrađene 1859. godine, u diplomatskoj misiji predstavljanja svojih granica nakon razgraničenja sa susjedima. Današnja Crna Gora se 2006. godine izborila da njene granice budu trajno ucrtane u sve buduće mape Evrope i svijeta. Izazova, pa i onih koji Crnu Goru i njene geografske, istorijske i duhovne međe dovode u pitanje, oduvijek je bilo i uvijek će ih biti. Na žalost, ima ih i danas, a odgovor na te namjere pruža većinska podrška građana i snaga institucija. Ipak, smatram da najbolji lijek u borbi protiv zabluda, a često i zle namjere, predstavlja poznavanje nespornih istorijskih činjenica i bogatstva kulture svoje države, kao i konteksta vremena i okruženja", istakao je Brajović.

Kako se dodaje u saopštenju iz Kabineta, predsjednik Skupštine je rekao da Crna Gora i Bugarska imaju izvanredne prijateljske političke, ekonomske, kulturne i druge odnose, čemu saradnja parlamenata naših država značajno doprinosi.

Brajović je i ovom prilikom odao priznanje Bugarskoj što je tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije vratila u fokus važnost politike proširenja Unije, što je za Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu zajednice evropskih naroda od ogromnog značaja.

Ambasadorka Bugarske je istakla da je cilj ove izložbe da prikaže dugotrajno interesovanje evropskog svijeta za Crnu Goru i Bugarsku, kao i da postepeno obogati saznanja i predstavu o njima preko kartografije, što je ilustrovano mapama iz raznih oblasti: putnim, pomorskim, vojnim, političko-administrativnim, istorijskim, trgovačkim i drugim.

Plugčieva je kazala da postoji veliko interesovanje kartografa za Crnu Goru kroz istoriju, od mapa rimskih puteva, preko brojnih iz perioda Venecije od 14. do 18. vijeka, a čak je i na mapama Otomanskog carstva Crna Gora prikazana odvojeno.

"Geografski položaj Bugarske kao dio 'jedinstvenog suvozemnog prolaza' između Evrope, Azije i Afrike, opredjeljuje trajno interesovanje evropske geografske nauke za njega. Na mapama je vidljivo da je Bugarska kao vječita raskrsnica između Evrope i Azije, hiljadama godina bila zaposjednuta narodima raznih civilizacija", navela je Plugčijeva.

Odnosi Crne Gore i Bugarske, su primjer ne samo političkog partnerstva, već istinskog prijateljstva dvije države, navela je ambasadorka i predložila da dvije zemlje organizuju predstavljanje ove izložbe u Briselu, kako bi omogućili da naši partneri obogate i unaprijede znanje o Crnoj Gori i regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније