Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 04. 2020. 12:25 >> 12:26

POČINJE 25 HAPS

Festival radio drame umjesto pozorišne igre

Umjesto na pozorišnim daskama, zbog opasnosti od globalne pandemije korona, Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti počinju danas u formi Fesivala radio drame. Od 15. do 30. aprila, slušaoci će imati mogućnost da "migriranjem na radio talase" ostanu doma i čuju 15. radiofonskih ostvarenja iz Crne Gore i regiona.

Po zamisli producentkinje festivala Miline Kovačević, jubilarni HAPS je trebalo da bude u znaku pozorišta i muzike  što će na svoj način dočarati i odabarane radio drame u selekciji programskog producenta Vuka Vukovića.

"Pozorište je živa umjetnost, radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena – u kojoj nalazimo novu ljepotu", poručili su organizatori iz Hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg fest. Punu podršku dobili su iz Radija Crne Gore, Studentskog Radija KRŠ i Radija Herceg Novi.

Urednik kulturno umjetničkog programa RCG, Mirsad Rastoder  kaže da je ovo neželjena, ali izazovna prilika da se prisjetimo mnogih mogućnosti i vrijednosti koje olako prenabregavamo.

“Radio Crne Gore je svesrdno podržao ideju organizatora HAPS-a jer vjerujemo da svojim programom, posebno ovakvim sadržajima možemo da ublažimo tjeskobe izazvane prijetnjom nevidljivog neprijatelja - korona, te da slušaoce prizovemo na migriraju u svijet kulturne, imaginacija i drugačijeg zvuka”, kazao je on.

 Rastoder je podsjetio da je Radio medij kreativne intime, otvoren da inspiriše i razigrava maštu kojom se stiže do željenog cilja,  pa i pozorišne - životne igre u kojoj će glumci igrati samo za vas, u vašoj sobi.

“Stoga HAPS ka Radio festival ima višeznačnu poruku. Počev od toga što ćemo se družiti sa radio stvaraocima  iz okruženja, da zajedno sačuvamo jednu vrijednu pozorišnu svetkovinu, obnavljanjamo navike slušanja nenametljivog prijatelja i nadasve, da uživamo u različitostima  radiofonskih ostvarenja. Od muzičkih i studentskih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih  naracija. Sve to jeste izazov za slušaoce, a posebno za one koji imaju potencijal da stvaralački razmišljaju i krejiraju nova radiofonska ostvarenja”, naveo je Rastoder.

“Istovremeno, nadamo se da ovo može biti i nagovještaj jednog novog početka, a to znači realizacije  ideje o ustanovljenju Festivala radio drame koji bi se svake godine održavao u Crnoj Gori”, dodao je on.

Podsjetiomo, u programu ovogodišnjeg HAPSa, biće predstavljena produkcija savremene radio-drame kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih akademija iz regiona; Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Sve radio drame RCG će emitovati u 16 sati, poslije Novosti dana i u večernjem terminu u 23 sata.

Danas na programu “Bizantska soap opera”

Danas je na programu, “Bizantska soap opera”, po tekstu i u režiji Jasne Mesarić, u produkciji Hrvatskog Radija.

Sjutra, 16. aprila na programu HAPSA je ”Rani odlazak” po tekstu i u režiji Ljubete Labovića i produkciji Radija Crne Gore.

U petak, “Iscjeljenje”, za koju je tekst napisala  Divna Vuksanović, režirao Vlatko Ilić, u produkciji Radio Beograda.

Ostanite  doma - uz radio - počinje HAPS!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније