Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 04. 2020. 08:23 >> 08:22
5

NOVA ZBIRKA

Plamen poezije Miljana Živkovića

Zbirka pjesama "Plamena slutnja" je četvrto literarno ostvarenje Miljana V. Živkovića, pjesnika, studenta prava i čuvara kulturnog blaga. Najnovijim stihovima Živković pokazuje zrelost u oblikovanju motiva koji su opsesija mladog čovjeka. U djelu koje ima 50 pjesama je širok raspon tema: ljubav, patnja, mašta, priroda, ezoterija i duhovnost, pleme Kuči i tradicija.


Zbirka pjesama „Plamena slutnja“ je nova, druga pjesnička zbirka Miljana Vučininog Živkovića. Prve pjesme napisao je kao gimnazijalac, u periodu kada se susreo sa velikim imenima domaće i svjetske književnosti. Posebno ističe motivisanost za pisanje koju je dobio tokom osnovne i srednje škole od profesorica koji su mu predavale književnost.

„Poetski svijet mladog Miljana Vučininog Živkovića poslije zbirke „Stazom tamjana“ iznjedrio je još jednu od stihova brojanicu nazvanu „Plamena slutnja“. Kroz „Drhtavu slutnju“, „Razlite sjeni“ i „Kišu tuge“, tri pjesničke cjeline sa ukupno 50 pjesama, Miljan nam je otvorio svoj intimni svijet satkan od radosti i boli, nadanja i patnje, ljubavi i tuge, ovozemaljskog i nebeskog, ljudskog i duhovnog. Zrelim pristupom u biranju tema i vještim vajanjem stihova, pjesnik je dočarao cijeli jedan svijet, kojim je sebe predstavio kao alhemičara. Miljan u sadašnjem svijetu koji ima entropijsku tendenciju, da sve vodi putem haosa i moguće propasti, javlja se kao kodifikator svijeta (pravnička dimenzija), životu i svijetu dajući smisao, stvarajući svoje pjesničke simbole putem kojih magičnim, ali vrlo razumljivim kodom, sasvim ljudski i s ljubavlju, komunicira sa čitaocem“, ističe dr Miomir Maroš u predgovoru za ovu zbirku pjesama.

„Žar plamene slutnje isijava iz svakog stiha ove zbirke poletnog mladog čovjeka koji odlučuje pjesmom se uhvatiti u koštac sa životom, te samo pjesmi otkriti duševna prostranstva individualnog svijeta. Svaka pjesma ponaosob svakako da predstavlja posebnu cjelinu koja se nezavisno može proučavati i sa književnoteorijskog, dakle i jezičko-stilskog, sintaksičkog i semantičkog aspekta, ali takođe svaku od njih ulančava motiv strepnje nad spoznajom sličnom estetskom pesimizmu kakav su njegovali Laza Kostić ili Petar II Petrović Njegoš, te koji zbog cikličnog nadovezivanja postaje lajtmotivska kompozicija ove zbirke. Slutnje su razne, svakovrsne, a sve one gore plamenom poezije, ističe u recenziji dr Olga Vojičić-Komatina.


„Sudeći po stvaralačkom postupku Miljana Živkovića, njegova poezija je izrastala na najdubljem duševnom iskustvu, patnjama i radostima, koji su tako iznijansirano predočeni, za čije prevođenje u pjesničku riječ treba izuzetno pjesničko umijeće i virtuoznost. Pjesnički glas Miljana Živkovića svojom naglašenom ličnom notom specifičan je u našoj književnosti po naglašenoj potrebi da se drama postojanja ulije u ritam poezije kao najpodesniji medijum izraza autentične vizije života“, navodi u recenziji prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Miljan Vučinin Živković rođen je 1997. godine u Podgorici. Student je treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
Za Etno-muzej koji je osnovao u Kučima (Ubli) još kao dječak, u februaru 2020. godine dobio je Plaketu čuvara kulturnog blaga od Udruženja folklornih ansambala Crne Gore. Zapažen je u javnosti i sa pjevanjem uz gusle. Svoju misiju zaštite etnografskog nasljeđa od skoro provodi kroz emisiju „Zapis“ na Televiziji Crne Gore.

Miljan V. Živković objavio je:
- roman „Nezaboravne priče“ 2011. godine
- monografiju „Bratstvo Živkovići u Kučima“ 2016. godine
- zbirku pjesama „Stazom tamjana“ 2017. godine
Zbirka pjesama „Plamena slutnja“ je njegovo četvrto literarno ostvarenje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније