Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 02. 2013. 13:16   >>  13:12

NEOBJAVLJENA

Na aukciji pjesma "najgoreg pjesnika"

Pjesma škotskog pjesnika Vilijama Topaza Mekgonagala, koji je dobio epitet "najgoreg pjesnika na svijetu" naći će se na aukciji. Očekuje se da dostigne cijenu od 3.000 funti.

 

 

Vilijam Topaz Mekgonagal živio je i radio u 19. vijeku. Tadašnja publika je toliko prezitala njegovu poeziju, da ga na nastupima gađala trulim ribama.

Jedna od rijetkih neobjavljenih pjesama ozloglašenog pjesnika koji je zaradio laskavu titulu 'najgoreg pjesnika na svijetu', dospjela je do prodaje  i očekuje se da će na aukciji u martu, biti prodata za nekoliko hiljada funti.

Vilijam Topaz Mekgonagal, koji se osim u pisanju oprobao i u glumi, objavio je za života 200 pjesama.

Reakcije publike na njegove nastupe varirale su od euforične naklonosti i burnog smijeha do zviždanja i ismijavanja. Njegove zbirke poezije i dalje se štampaju i često je citiran, i to decenijama  nakon što su u zaborav pali njegovi neuporedivo talentovaniji savremenici.

Pjesmu 'Lines, In Praise of The Royal Marriage' napisao je 6. maja 1893. kako bi proslavio sklapanje braka Džordža Alberta, budućeg kralja Džordža V i princeze Victorije Meri od Teka.

Rukom napisana pjesma vlasništvo je kolekcionara poezije Roja Dejvidsona.

Kritičari su optuživali Mekgonagala, najpoznatijeg po pjesmi 'The Tay Bridge Disaster', da se oglušio na poetsku metaforu i da je ritam njegovih pjesama toliko neprikladan mediju da je  konačno rezultirao nenamjerno zabavnim poetskim djelima.

U nastavku možete pročitati pjesmu koja će se naći na aukciji:

Lines, In Praise of the Royal Marriage

God bless, the lovely, and sweet Princess May, Also, the Duke of York, so handsome and gay.

Long life, and happiness to them, in married life.

May they always, be prosperous and free from strife.

May their hearts, always be full of glee. And, be kind, to each other, and ne'er disagree.

And, may the demon, discontent, never mar their happiness.

And, my God, be their comforter, in time of distress...

And, if they have children, may they grow grace.

And, be an honour, to the royal race. Of the empress of India, and Great Britain's Queen. Who is faithful to her subjects, and ever has been.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније