Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Dnevne novine; Objavila: M.M. ]

05. 05. 2020. 07:47   >>  07:46

ORGANIZATORI

Sajam knjiga odgođen na jesen

Jedan od najuticajnijih književnika XX vijeka, argentinski pisac Horhe Luis Borhes, svojevremeno je rekao da je raj oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku. U vrijeme epidemije Covida 19, knjige nam možda nijesu bile dostupne fizički, u onoj mjeri u kojoj smo navikli, ali srećom, ljubitelji pisane riječi nijesu zadugo ostali uskraćeni za omiljena štiva, s obzirom na to da su od juče i zvanično otvorene knjižare u Crnoj Gori.

Kada su u pitanju okupljanja poštovalaca knjige, s druge strane, izgleda da ćemo još morati da sačekamo, potvrdila je ispred organizatora Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, izdavačke kuće Nova knjiga, Maida Šukurica-Gorčević.

“Ove godine održaće se 15. izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Kako se prethodnih godina sajam održavao u maju, ove godine ćemo održavanje istog pomjeriti za jesen kada će situacija biti pod kontrolom i kada ćemo, kako se nadamo, organizovati izdavače iz regiona, autore, škole… Pratimo uputstva nadležnih i u skladu sa njima ćemo organizovati sajam gdje ćemo sve ljubitelje knjige naknadno obavijestiti o datumu, učesnicima, načinu održavanja..” potvrdila je u razgovoru za Dnevne novine, PR Sajma.

NAKNADNO GOSTOVANJE MARGARET ETVUD

Pojedini programi zimskog salona knjige BOOKA, još jednog festivala u realizaciji Nove knjige, otkazani su u martu u jeku pandemije korone, a izostalo je i učešće počasnog gosta poznatog francuskog pisca Frederika Begbedea.

Osim toga, zasigurno i najznačajniji književni događaj u Crnoj Gori – gostovanje istaknute kanadske i svjetske pjesnikinje, prozaistkinje i esejistkinje, dobitnice Bukerove nagrade, Magaret Etvud, pod znakom je pitanja.

Etvud, kao dobitnica međunarodne nagrade Književni plamen za 2019. godinu, trebalo je da posjeti Podgoricu na proljeće i primi ovo priznanje, ali i prisustvuje akademskom okruglom stolu posvećenom njenom mnogolikom književnom djelu.

“Margaret Etvud, Frederik Begbede i mnogi drugi pisci koji su bili planirani za ovu godinu potvrdili su da ćemo naknadno dogovoriti njihova gostovanja u Crnoj Gori. Bitno je da gostovanja nisu otkazana već odložena do trenutka kada će javna okupljanja biti bezbjedna za sve. Vjerujem da ćemo se tim istim autorima sada više i obradovati. Mislim da je još rano da planiramo za ovu godinu gostovanja autora sa strane, ali kada se situacija u svijetu riješi i kada putovanja budu bezbjedna autori će sigurno doći”, otkriva Šukurica-Gorčević.

Međutim, iz izdavačke kuće Nova knjiga nijesu dozvolili da im korona virus posve poremeti planove, pa dok su knjižare bile zatvorene, radila je onlajn dostava Gradske knjižare.

Takođe, u skladu s okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg, nedavno je organizovana i Noć knjige, u virtuelnom formatu, pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco.

“Za sedam godina koliko se održava Noć knjige ovo je bilo prvi put da se održava virtuelno. Uključio se veliki broj učesnika širom Crne Gore i svi smo zajedno poslali jedinstvenu poruku “S knjigom nisi izolovan”! Program je bio raznovrstan, knjiga je opet uspjela da nas sve okupi i na drugačiji i zanimljiv način publici smo pružili slavlje knjige koje je bilo odlično propraćeno. Uključili su se vrtići, škole, biblioteke,knjižare, izdavači, kulturni centri i autori koju su nam čitali odlomke svojih knjiga, pjesama..”, ističe ona.

KNJIGA JE PRIJATELJ U NEVOLJI

Kada je izdavaštvo u pitanju radi se na pripremi novih naslova za koje su autorska prava kupljena prije same pandemije.

“Prevođenje, lekture, korekture i dizajn su poslovi koji nisu stali i na kojima svakodnevno radimo. Za štampanje knjiga i kupovinu novih naslova čekamo da vidimo kako će se situacija razvijati. Sada kada su knjižare opet krenule sa radom sigurno ćemo obradovati naše čitaoce novim naslovima”, navodi Šukurica-Gorčević.

A u ovim teškim vremenima možda se i najbolje potvrdila Sokratova čuvena rečenica knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji.

“I sada se pokazalo da je knjiga prijatelj u nevolji. Čitanje nas smiruje, oplemenjuje i hrana je za naš um, koja se u teškim vremenima izolacije pokazala kao razbibriga ali i imperativ. Umjetnost i kultura su svakako bile bijeg od izolacije i nadam se da smo pametno iskoristili vrijeme radeći na sebi”, zaključuje ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније