Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 10. 2013. 13:48 >> 14:06

MAJSTOR KRATKE PRIČE

Alis Manro dobitnica Nobela za književnost

Švedska akademija koja bira dobitnike prestižne nagrade navela je da je Manro "majstor savremene kratke priče".

Nobelov komitet objavio je da je ovogodišnja dobitnica nagrade za književnost kanadska spisasteljica Alisa Munro.

Manro je rođena 1931. godine u kanadskoj provinciji Ontario. Studirala je engleski jezik, ali je prekinula studije nakon što se udala 1951. godine. Ubrzo se odselila sa suprugom u Britansku Kolumbiju gdje su zajedno otvorili malu knjižaru.

Počela je da piše još kao tinejdžerka, a prvu knjigu, zbirku priča "Igra srećnih sjenki" je objavila 1968. godine. Prije toga je objavljivala u različitim časopisima. Godine 1971. objavila je zbirku priča "Životi djevojaka i žena".

Manro je poznata po istančanom stilu pisanja priča, koji je karakterizovan jasnoćom i pshiloškim realizmom. Neki kritičari je nazivaju kanadskim Čehovom.

Manro je 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, i 110 osoba koja je dobila ovu nagradu. Istovremeno je 27. osoba sa engleskog govornog područja koje su dobile ovo prestižno priznanje.

Japanski pisac Haruki Murakami bio je na kladionicama glavni favorit za osvajanje nagrade, koja osim prestiža donosi i osam milion švedskih kruna (1,2 miliona dolara).

Prošle godine Nobelovu nagradu za književnost osvojio je kineski pisac Mo Jan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније