Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2020. 10:34   >>  10:42

NOVOVIĆ

Dan muzeja da bude povod proslave raznolikosti perspektiva

Sa temom Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, Međunarodni dan muzeja 2020. godine treba da bude povod okupljanja kako bi se proslavile raznolikosti perspektiva koje čine zajednice i osoblje muzeja, te najbolji alati za prepoznavanje i prevazilaženje pristrasnosti u onome što muzeji prikazuju i priča koje pričaju posjetiocima, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović.

Obilježava se Međunarodni dan muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija".

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović kazao je da svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije Kovid-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji program manifestacije, ipak, preseli u virtuelni svijet, iako su, nedavno, muzeji počeli otvarati svoja vrata za posjetioce.

Takođe, kako je kazao, preporuke ICOM-a su da se organizovanjem kreativnih događaja i aktivnosti organizatori manifestacije, naročito, zalažu za ukazivanje na ključnu ulogu muzeja u društvu, osnaživanje raznolikosti i inkluzije u našim kulturnim institucijama, promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima, primjenu Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

"Evidentno je da su nove tehnologije i potrebe posjetilaca postavile pred muzeje i nove zahtjeve, pa više nije dovoljno da muzeji čuvaju i izlažu predmete, već pored toga posjetiocima moraju pružiti i mogućnost za obrazovanje i istraživanje putem edukativnih programa i prezentacija, kao i mogućnost za razvoj identiteta i vrednovanje istorijskog i umjetničkog nasljeđa u socio-kulturnim i edukativnim okvirima. Uz pomoć tehnologije muzeji su našli put da, na razne zabavne načine, dopru do različitih djelova društva. Izašli su izvan svojih krugova i ušli u mnogobrojne domove, a njihov sadržaj je, kroz virtuelni svijet, postao dostupan svakom građaninu", navodi se u saopštenju.

Kao veoma značajno, Novović navodi da je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, ove godine, iz Narodnog muzeja Crne Gore, najavljeno da će virtuelno biti predstavljeni najatraktivniji i najznačajniji eksponati koji se čuvaju u ovoj instituciji, kao i da će se sa takvom praksom nastaviti i nakon završetka mjera preduzetih povodom sprečavanja širenja epidemije.

"Neophodno je istaći da je, u okviru kampanje 'Živimo kulturu #ostani doma' koju je pokrenulo Ministarstvo kulture Crne Gore sa ciljem da se, u vremenu neophodnosti pridržavanja propisanih mjera socijalne distance, građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem kanala komunikacije koji su im dostupni unutar njihovih domova, Narodni muzej Crne Gore omogućio virtuelnu posjetu stalnih postavki organizacionih jedinica koje čine ovu instituciju. Takođe, Narodni muzej Crne Gore je pružio značajan doprinos pomenutoj kampanji omogućivši onlajn prikazivanje aktuelnih izložbi u televizijskom formatu, koje zainteresovani građani mogu pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama", navodi se u saopštenju.

Na kraju, dodaje Novović, može se zaključiti da je potencijal muzeja da kreiraju značajna iskustva za ljude različitog porijekla središnji dio njihove društvene vrijednosti.

"Sve veće očekivanje javnosti usmjerilo je razgovor o potencijalima muzeja ka društvenom dobru u obliku održavanja izložbi, konferencija, performansa, obrazovnih programa i inicijativa. Muzeji treba da pokažu svoju važnost tako što će se konstruktivno uključiti u političku, društvenu i kulturnu stvarnost modernog društva", kazao je Novović.

Svake godine, u subotu koja je najbliža 18. maju, u okviru Međunarodnog dana muzeja, obilježava se tradicionalna manifestacija „Noć muzeja“.

"Inicijativa je pokrenuta u koordinaciji Francuske muzejske direkcije i organizuje se u evropskim muzejima od 2005. godine, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a. Crna Gora se ovoj inicijativi pridružila 2007. godine. Ove godine, zbog situacije izazvane pandemijom Kovid-19, održavanje manifestacije 'Noć muzeja' je odgođeno za 14. 11. 2020. godine", zaključio je Novović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније