Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

19. 05. 2020. 13:03   >>  13:01

U HERCEG NOVOM

Proslavljeni italijanski strip umjetnik na HSF-u

Jedan od najvećih imena italijanskog stripa, likovni genije, Marko Mastraco novi je potvrđeni gost četrnaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se održati od 4. do 9. septembra ove godine, obavještavaju organizatori.

Mastraco, od 2006. godine je u stvaralačkom pogonu devete umjetnosti. Od početka je njegov profesionalni angažman vezan za crtanje naslovnica za Dilan Dog godišnje specijale i američka izdanja istog junaka koja izlaze pod etiketom Epicenter Comics.

"Zbog svog nevjerovatnog talenta i opuštenog životnog stila Mastraco je bio logičan izbor za specijalnog gosta HSF-a, a ako pitate njega i HSF je bio logičan izbor festivala na koji je želio da dođe. Zbog reputacije i imidža cool festivala Hercegnovski Strip Festival je već nekoliko godina u fokusu evropske strip scene, međutim ove godine izaziva posebnu pažnju javnosti naklonjene devetoj umjetnosti, s obzirom na činjenicu da su već otkazane najveće proljećne festivalske smotre kako u Evropi (Rim, Barcelona, Pariz...) tako i u regionu (MAFEST), pa je logično da se pažnja ljubitelja stripa okrenula ka Crnoj Gori kao potencijalnoj corona-free destinaciji, i Herceg Novom kao njenoj prijestonici devete umjetnosti", ističu u HSF-a.

Tradicionalni datum početka HSF-a, kako su obavijestili, je prvi petak u septembru.

"To nam daje dovoljno vremena da uporedo sa pripremnim aktivnostima temeljno ispratimo i razvoj situacije u pogledu popuštanja mjera i otvaranja evropskih zemalja. Pored sve zvučnijih imena umjetnika koji potvrđuju svoj dolazak u Herceg Novi kao specijalni gosti festivala, našu manifestaciju će ove godine pohoditi i mnogi organizatori najpoznatijih evropskih smotri stripa i njihovi fanovi. Dolazak u Herceg Novi već su najavili direktori kultnih festivala, britanskog N.I.C.E, francuskog Ruboa i ruskog Bum Festa što je jedinstvena prilika za promociju Herceg Novog kao kulturne i turističke destinacije širokom auditorijumu koji posjećuje ove velike evropske festivale", poručuju organizatori HSF-a.

Kako ističu svjesni su da se jedina crnogorska manifestacija posvećena devetoj umjetnosti, trenutno u svijetu stripa smatra malim kulturološkim čudom, što je dodatni motiv, ali i obaveza da se i ove godine Herceg Novi i Crna Gora predstave u što boljem svjetlu i opravdaju taj epitet.

Iz HSF-a podsjećaju da su do sada uz Mastraca, potvrđeni gosti Britanac PJ Holden, Slovenac Izar Lunaček, Sedat Oezgen iz Njemačke i Artiom Trakanov iz Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније