Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 05. 2020. 09:15   >>  09:15

IZLOŽBA U MOJKOVCU

Horizonti Crne Gore Gorana Ćetkovića

Izložba slikara Gorana Ćetkovića "Horizonti", otvorena je sinoć u galeriji Centra za kulturu "Nenad Rakočević", a slike iz ovog ciklusa su temetski predio-pejzaž.

Kako se čulo na otvaranju izložbe, od početka svog stvaralaštva po koloritu i energičnom potezu bio je ekspresionista, a u okviru likovnog izraza ostvario se u nekoliko ciklusa: Portreti, Dvofiguralne kompozicije, Ženski aktovi, Glasovi tišine i Zub vremena.

U ovom periodu Ćetkovićevog stvaralaštva dominiraju dvije teme: portret i ženski akt, koje se ispoljavaju kao slikareva vizija, jer ne slika ni portret ni ženski akt po modelu. 
  
Novi ciklus Ćetkovićevih slika se tematski odnosi na predio - pejzaž.

"Goran Ćetković je slikar jedinstvenog i prepoznatljivog stila koji se večeras predstavio sa horizontima iz različitih krajeva Crne Gore, nazvanim 'Igra tame i svjetlosti'", kazala je direktorica Centra za kulturu Ljilja Jokić.

Ćetković iako je prepoznatljiv po slikarskom kontinuitetu koji se uglavnom odnosio na portret i figure, u Mojkovcu je pokazao pejzaže o kojima kaže da je na jedan apstraktni način uz pomoć nekih simbola iz prirode pokušao da ponovo stvori jedno slikarstvo koje je u dodirnim tačkama sa prethodnim ciklusima u kojima se bavio problematikom čovjeka.

"U prethodnim ciklusima kao što su 'Glasovi tišine' i 'Zub vremena' bavio sam se, pogotovo, u prvom ciklusu otuđenosti savremenog čovjeka i uopšte prolaznosti. Naravno, nije izostalo ni ono što smo doživjeli poslednjih mjeseci ne samo mi kao država već i cijela planeta, kada smo se suočili upravo sa tim izazovima koji su produkt razvoja tehnologije, te dešavanja koja utiču na čovjeka, ali i na prirodu. Samim tim i ti pejzaži kao i prethodni ciklusi koji se bave problematikom čovjeka govore o prolaznosti to su najčešće pejzaži predjela, da li zavičaja ili nekih krajolika koje oko vidi u spoljašnjem svijetu a s druge strane sve su to pejzaži koji su negdje sakriveni u fiokama unutar čovjekovog mozga koji na kraju isplivaju na platnu", kazao je Ćetković.

Goran Ćetković je rođen 1975. godine u Kolašinu. Diplomirao je na FLU na Cetinju u klasi prof. Nikole Gvozdenovića, 2000. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učesnik je velikog broja likovnih kolonija. Član je ULUCG. Živi i radi u Baru.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore
      

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније