Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

29. 05. 2020. 11:21   >>  11:28

IZDANJE OKF

Objavljena knjiga "Cetinjski rukopis" Branka Čegeca

Knjiga „Cetinjski rukopis“ hrvatskog pisca Branka Čegeca, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

 

Za izdavača popisuje se Milorad Popović, a urednica izdanja je Dragana Tripković. Knjigu je likovno oprema Suzana Pajović.

„Što se može s poezijom koja u vlastitom sadržaju radi inverziju i izmještanje, koja premeće svoja velika i mala slova, ne bi li već u grafičkoj razlici iskušavala onoga koji je čita i koji se kreće njezinim prostorom, što je samo po sebi tautologija, knjiga je od naslova do naslova, od prvog do zadnjeg reda, od stiha do pjesme, ciklusa i cjeline, knjiga o prostoru, o prostoru koji govori o sebi svojim jezikom, a da on sam nije taj jezik... – jezik prostora. Sad bismo se mogli igrati, istraživati, jer jest riječ o igri sa sobom, o iskušavanju vlastitoga jezičnog ustroja, ako to upućuje na način gledanja, promatranja, kretanja i čitanja „teksta svijeta“ koji nam je nadomak. Privikavamo se na ono što nam je nepoznato, ali i rekonstruiramo ono što se pod drugim imenom, pod drugim znacima već dogodilo u drugom djetinjstvu, drugoj zemlji, drugom podneblju, iako, to nije do kraja jasno i ne donosi samo po sebi puno više od onoga što je dostupno u dnevniku, putopisu, kalendaru!”, napisao je o knjizi Miroslav Mićanović.

Branko Čegec (1957.) diplomirao je jugoslovenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na filozofkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je petnaestak knjiga poezije, kritike, esejistike i proze. Knjige poezije objavljene su mu na slovenačkom, makedonskom, slovačkom i francuskom jeziku, a pjesme su mu uvrštene i u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inostranstvu. Autor je ili koautor panorama i antologija savremene hr-vatske književnosti strast razlike, tamni zvuk praznine (s Miroslavom Mićanovićem, 1995), Poza za proznu situaci¬ju (Poznañ, Poljska, 2005) i Surfacing (s Mariom Suškom, Brownsville, SAD, 2014.).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније