Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 10. 2013. 13:26 >> 13:48

PRIJESTONICA

Danas počinje “Harmonika Monte Fest”

Treće izdanje međunarodnog muzičkog festivala za harmoniku, “Harmonika Monte Fest”, koji će i ove godine okupiti najeminentnije profesore i izvođače na harmonici, počeće danas na Cetinju.

Organizator festivala koji će trajati do 17. oktobra je NVO “Harmonika Montenegrina”, čiji je predsjednik jedan od najuticajnijih profesora harmonike na prostorima regiona, Predrag Janković, koji je i osnivač i autor ovog festivala.

Festival će sjutra u 20 sati otvoriti gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović nakon čega će nastupiti duo “Pariz – Moskva”. Mladi muzičar iz Novosibirska Roman Jbanov i akordionistkinja iz Burgundije Dominik Emorin predstaviće se djelima Angelisa, Azola, Baselia, Žalaeva, Simionova i drugih.

Drugo festivalsko veče rezervisano je za koncert pod nazivom „Virtuozni bajan“ na kom će nastupiti poznati harmonikaš iz Srbije Nikola Peković. On će svirati djela Norgarda, Baha, Sibeliusa, Bonakova, Semionova i Kusjakova.

Čast da zatvori ovogodišnji „Harmonika fest“ pripašće profesoru dr. Vitaliju Zaecu koji će za cetinjsku publiku svirati kompozicije Zubitskog, Pjacole, Pjeskova, Petrova, Bramsa i mnogih drugih.

Umjetnički direktor festivala i prodekan Muzičke akademije na Cetinju Predrag Janković kaže da je primarni cilj ovog projekta razmjena znanja, prakse i iskustva kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj koncertnoj i pedagoškoj praksi za harmoniku.

„Za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja gdje harmonika doživljava pravu ekspanziju, na našim prostorima je njen tretman nepravedno zapostavljen u odnosu na neke druge  instrumente. Potvrda tome je i činjenica da je publika još uvijek doživljava kao instrument na kojem se samo može interpretirati narodna muzika“, kazao je Janković.

Janković je podsjetio da je “Harmonika Fest” prvi međunarodni muzički festival za harmoniku, osnovan 2010. te da predstavlja profesionalnu manifestaciju koja afirmiše  harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici.

Festival se realizuje uz pomoć Prijestonice Cetinje, Ministarstava kulture i finansija, Muzičke akademije, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” i brojnih sponzora.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније