Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 10. 2013. 11:15 >> 11:21

NEOBIČNA IZLOŽBA

Benksi na "rasprodaji" za 60 dolara

Poznati engleski grafiti umjetnik Benksi, poznat po tome što njegovi radovi na aukcijama dostižu i do nekoliko stotina hiljada dolara, napravio je u Njujorku "rasprodaju" nekih od svojih umjetničkih kreacija po cijeni od svega 60 dolara.

Neobična i iznenadna prodajna izložba je održana u njujorškom Central Parku u subotu, iz "na prepad" postavljenog improvizovanog štanda na kome su srećni prolaznici mogli da za simbolilčan iznos dođu do radova jednog od najmisterioznijih umjetnika današnjice.

Nakon uspješno završene akcije Benksi je na svom sajtu napisao "Juče sam u Central Parku postavio štand na kome sam prodavao svoja 100% originalna i potpisana platna sa za 60 dolara".

Kako bi pokazao kako je sve to izgledalo Benksi je napravio i video snimak u trajanju od 2,5 minuta, koji je zabilježio posjetioce i kupce radova na ovoj iznenadnoj "rasprodaji".

Posebnost te akcije je i to što je za nju Benksi angažovao jednog starijeg gospodina koji je prodavao "lažne" Benksijeve radove, koji su zapravo bili originalni.

Od prodaje je ukupno sakupljeno nešto preko 400 dolara, dok su neka platna koja su prodata po procjeni stručnjaka vrijedna i preko 150.000 dolara.

Tako je neki srećnik i ne sluteći, za sitniš došao do vrijednog umjetničkog djela koje na umjetničkom tržištu vrijedi pravo malo bogatstvo.

To je posljednja Benskijeva akcija koji je poznat po svojoj kontoroverznosti i potrebi da s vremena na vrijeme uzburka javnost neobičnim potezima. Njegova posljednja "živa izložba" pod imenom "Better Out Than In: An Artist Residency on the Streets of New York, podrazumijeva stvaranje novih umjetničkih djela na ulicama Njujorka svakog dana.

Do sada je napravio više od 10 umjetničkih djela na svojim "događajima" u Njujorku, uključujući i akciju u kojoj je kamion za prevoz stoke išao kroz grad i iz koga su virile plišane igračke životinja.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније