Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 10. 2013. 14:45 >> 15:02
1

BAR

"Noć skuplja dva vijeka" na TV Festivalu

Specijalna projekcija dokumentarnog filma Branka Baletića "Noć skuplja dva vijeka, Njegoš – jedna biografija" biće prikazana u okviru pratećih programa 18. Internacionalnog televizijskog festivala u Baru u Dvorcu kralja Nikole u petak 25. oktobra u 20 časova.

"Film je dobio Grand Prix na Festivalu filma Jugoistočne Evrope “SEE-a Pariz“ koji je svojevrsni napor da se kroz jednosatnu biografiju kažu one najosnovnije stvari o Njegošu", navodi se u saopštenju Bar Festa.

Baletić je objasnio da je riječ o klasičnom arhivskom filmu koji je nastao od već snimljenog materijala, uz korišćenje drugih izvora, kao što je Lavrovljeva knjiga o Njegoševom dopisivanju sa Rusima, kao i “Njegoš i Francuzi”, doktorski rad Krunoslava Spasića, odbranjen prije 20-tak godina na Sorboni. 

"Drugog dana festivala održaće se prezentacija The Prix Jeunesse fondacije čiji je osnovni cilj promocija kvalitetnog dječijeg programa na televizijama širom svijeta. Namjera je da se unaprijedi način tv prezentacije i omogući djeci i mladima da vide, čuju i izraze sebe i svoju kulturu, ali i da podignu svijest i poštovanje prema svojoj i drugim kulturama", dodaje se u saopštenju.

U okviru Programa "Druženje sa…", osim druženja publike i medija sa specijalnim gostima Oliverom Mlakarom u srijedu 23. oktobra i Brankom Baletićem u petak 25. oktobara, trećeg dana festivala biće upriličena promocija igranog dramskog projekta pod nazivom „Cirkus Bukovski“ u produkciji Češke televizije.  

Kako dodaju iz Bar festa u okviru proslave Svjetskog dana mira specijalne projekcije filmova posvećenih razvoju svijesti o miru u svijetu biće održane u subotu 26. oktobra u Galeriji “Velimir A. Leković” u Baru. 

"Predviđeno je da budu prikazana 24 kratka umjetnička filma ukupnog trajanja 57 minuta, autora iz Bugarske, Kine, Francuske, Njemačke, Irske, Japana, Kenije, Holandije, Svazilenda, Velike Britanije i SAD-a", ističe se u saopštenju.

U okviru drugog dana festivala kao dio pratećeg programa u amfiteatru Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u srijedu 23.  oktobra u 14 časova biće organizovana i debata koju će pratiti dva master class-a  eminentnih pradavača i stručnjaka iz oblasti filma, televizije, dramaturgije i medija.

Kako najavljuju iz Bar Festa, posebnim programima biće simbolično obilježen i proslavljen rodjendan festivala.

"Od  utorka 22. oktobra do kraja festivala u Dvorcu kralja Nikole biti postavljena izložba festivalskih plakata  kao podsjećanje na njegov razvoj proteklih 18 godina. I ove godine tradicionalno će se održati  starobarska promenada. U saradnji sa Kulturnim centrom, predviđene su specijalne projekcije u sali dvorca kralja Nikole koje bi se održavale paralelno sa oficijelnim projekcijama takmičarskih programa, koji bi se emitovale na specijalnom kanalu na Extra TV-u", dodaje se u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније