Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 10. 2013. 11:15 >> 12:25

TREĆI PO REDU

Na Cetinju počeo "Harmonika fest"

Treće izdanje tradicionalnog međunarodnog "Harmonika festa" otvoreno je sinoć na Cetinju. Ove godine festival će trajati tri dana.

Čast da otvori festival imao je duo “Pariz – Moskva” kojeg čine muzičar iz Novosibirkog Roman Jbanov i akordionistkinja iz Burgundije Dominik Emorin. Predstavili su se djelima Angelisa, Azola, Baselia, Žalaeva, Simionova i drugih.

Ovi perspektivni muzičari koji su do sada imali uspješne solističke karijere,stotine koncerata i takmičenja su nam rekli da im je veliko zadovoljstvo što nastupaju na "Harmonika festu".

"Drago nam je što smo na Cetinju i što nastupamo na ovom renomiranom festivalu.Ovo je dobra prilika da predstavimo naše bogato iskustvo jer zajedno nastupamo od 1997. godine", ukazuje Emorin.

"Reakcije publike su bile odlične ,a program koji izvodimo simbolizuje naš duet I mi ga često izvodimo na koncertima", rekao je Jbanov.

Organizator festival koji će trajati do 17.oktobra je NVO “Harmonika Montenegrina”, čiji je predsjednik jedan od najuticajnijih profesora harmonike na prostorima regiona Predrag Janković  kaže da je primarni cilj ovog projekta razmjena znanja, prakse i iskustva kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj koncertnoj i pedagoškoj praksi za harmoniku.

"Harmonika Fest" prvi međunarodni muzički festival za harmoniku, osnovan 2010. godine te predstavlja profesionalnu manifestaciju koja afirmiše harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici. Pratimo moderne trendove sviranja i promovišemo harmoniku koja je na ovim prostorima nepravedno zapostavljena u odnosu na neke druge  instrumente", ističe Janković.

 

Festival, koji se održava u Centralnoj narodnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.
 
"Ispred Prijestonice Cetinje, želio bih da iskažem zadovoljstvo što je naš grad, sada već tradicionalno, domaćin jednog ovakvog festivala – za crnogorske prilike apsolutno jedinstvenog. Upravo ova i slične manifestacije, cetinjski kulturni mozaik čine raznolikim, sadržajnim i cjelovitim, onakvim kakav naš grad, kao kulturna Prijestonica države i zaslužuje. Ovom prilikom, posebno želim istaći trud i napore koji ulažu organizatori kako bi Harmonika fest održao kvalitet i nudio posjetiocima nastupe značajnih majstora harmonike u našem gradu", kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Tokom prvog festivalskog dana, pred publikom na „Harmonika festu“ nastupili su profesor na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „Čajkovski“ u Kijevu Vitalij Zaec, a u večernjem dijelu programa duo „Pariz – Moskva“ (Roman Jbanov, Dominik Emorin).

Večeras, sa početkom u 20 časova, na programu je koncert srpskog majstora harmonike Nikole Pekovića, a sjutra veče, u isto vrijeme, počeće solo nastup Vitalija Zaeca.
 
Inače, tokom svih festivalskih dana, učesnici festivala vodiće i majstorske radionice.

 


Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније