Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 07. 2020. 11:18 >> 11:23

NAKON TRI MJESECA

Otvaraju Luvr sa svim mjerama opreza

Muzej Luvr, jedan od najvećih i najposjećenijih muzeja u svijetu, sjutra će biti otvoren sa svim mogućim sanitarnim i mjerama opreza, i bez uobičajenih američkih i azijskih turista u ovo doba godine.

Kriza korona virusa napravila je finansijsku štetu od više od 40 miliona eura, izjavio je direktor čuvenog Luvra Žan-Lik Martinez (Jean-Luc) i dodao da muzej očekuje finansijske teškoće tokom tri godine.

Sjutra će biti otvoreno 70 odsto zdanja ili oko 45.000 kvadratnih metara. Biće otvoreni najposjećeniji djelovi muzeja, kao što su dvorane antikviteta i egiptologije. Medjutim, za sada će ostati zatvoreni oni djelovi kulturnog zdanja koji su zahtjevniji za održavanje.

"Gubimo oko 80 odsto svoje publike, jer oko 75 odsto naših posjetilaca je iz inostranstva. Očekujemo izmedju 20 i 30 odsto posjetilaca u odnosu na prošlo ljeto, a to je maksimalno od 4.000 do 10.000 posjeta dnevno", ocenio je Martinez.

Rezervacije su počele 15. juna putem interneta i za sada je to najbolji način za pristup Luvru. Za sada je registrovano oko 12.000 rezervacija za jul.

Posjetioci će morati da ponesu svoje maske, ali neće imati svlačionice ni mjesta za osvježenje, dok će put posjete biti označen i to bez mogućnosti povratka za ponovno posmatranje nekog umjetničkog djela.

Ispred čuvene "Mona Lize" na podu će biti označeni krugovi za stajanje kako bi se izbjegla gužva pred platnom Leonarda da Vinčija.

Luvr je tri mjeseca bio zatvoren zbog epidemije korona virusa. Kulturna ustanova je u tom periodu nudila virtuelne posjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније