Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 02. 2013. 08:43 >> 08:39

METRO

Koloseum bi mogao da se uruši

Jedna od najpoznatijih građevina svijeta, rimski Koloseum, mogla bi da se uruši ukoliko vlasti ne odustanu od ideje da u njegovoj neposrednoj blizini izgrade stanicu metroa, saopštilo udruženje za zaštitu kulturnog nasljeđa "Naša Italija".

 

"Koloseum je ozbiljno ugrožen. U ovom trenutku niko ne može da garantuje da temelji te monumentalne građevine neće popustiti zbog obimnih iskopavanja na nekoliko desetina metara dalje", navodi se u saopštenju Naše Italije.

"Ne možemo da ćutimo o ovome", rekao je predsjednik udruženja, bivši ministar u Vladi Italije i bivši komesar Evropske unije Karlo Ripa di Mena.

On je istakao da će udruženje tražiti sudsku zabranu radova na izgradnji stanice metroa, ukoliko to ne uradi načelnik Nacionalnog arheološkog zavoda za zaštitu spomenika u Rimu.

U neposrednoj blizini Koloseuma trebalo bi da se iskopa tunel dubine 50 metara, kako bi se prošilila postojeća stanica metroa na sadašnjoj liniji B, tako da bi mogli da je koriste i putnici sa linije C. Radovi bi koštali nekoliko milijardi eura, a trajali bi do 2020. godine.

 

 

"Italija Nostra" se zalaže za izgradnju nekoliko puta manje i višestruko jeftinije stanice metroa, koja ne bi ugrozila temelje Koloseuma, ali je ta incijativa odbačena zahvaljujući lobiranju moćnih građevinskih kompanija koje se nadmeću za lukrativne tendere za izgradnju C linije metroa.

Građevina iz prvog vijeka, u kojoj su organizovane borbe gladijatora i javna pogubljenja, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta i Koloseum godišnje obiđe više od pet miliona ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније