Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 08. 2020. 11:57 >> 11:59
2

TEMA DNEVNIKA

Šta je kultura izgubila tokom pandemije?

Šta je kultura izgubila tokom pandemije, možemo li nastaviti tamo gdje smo stali i da li je za njen oporavak i dalje finansiranje neophodno osmisliti strategiju, neka su od pitanja na koja su u Dnevniku TVCG pokušali da odgovore relevantni stvaraoci.


Kako u doba virusa kovid 19, koji traži distancu, uspostaviti vezu između autora i konzumenta, umjetničkog djela, kako prevazići barijeru i ponovo omogućiti komunikaciju neophodnu za razumijevanje umjetničkog čina, za Dnevnik su govorili čelni ljudi nekih od najznačajnijih institucija kulture.

Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović kaže da umjetnost podrazumijeva komunikaciju, publiku, makar to bio i razgovor u dvoje, pa je problem sa kojim se suočavaju i stvaraoci i oni koji promovišu stvaralaštvo dvostruk.

"On je, sa jedne strane egzistencijalni, a sa druge taj unutrašnji, u nedostajanju tog procesa i te komunikacije”, kazao je Martnović.

Umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Željko Šošić podsjeća da su sve predstave nacionalnog teatra bile emitovane na programima TVCG.

"Nakon toga smo napravili i proizvod koji je posebno stvoren u uslovima pandemije i poštujući uslove koje je pandemija propisala i na koje nas je primorala. Taj projekat se zvao Poetski teatar CNP i sa velikim uspjehom i pažnjom je prikazan opet na programima TVCG”, kaže Šošić.

Da li se mogu uopšte i predvidjeti posledice koje će imati covid-19, koji je prerastao u globalnu pošast, je li se moglo reagovati ranije, možemo li nastaviti tamo gdje smo stali, da li je potrebno osmisliti novu strategiju koja bi omogućila ponovno uspostavljanje ravnoteže i dovođenje stvari na makar isti nivo, važno su pitanja koja se nameću sada u oblasti umjetničkog stvaranja.

“Ako bi se moglo gledati sa maskom, ne može se glumiti sa maskom i ne može se glumiti sa distance. Sve to dodatno komplikuje proizvodnju pozorišnih predstava u ovakvim uslovima. Mi smo isplanirali i kraj sezone i nastavak sezone sledećih sezona i nadamo se da će sve ići po planu”, kaže Šošić.

Martinović, sa druge strane, vjeruje da će umjetnost imati odgovor i na ovu situaciju, "kao što u umjetnosti nalazimo odgovore i na one stvari koje se još uvijek nijesu dogodile”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније