Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Crne Gore ]

20. 08. 2020. 08:40 >> 08:39

AGOVIĆ

Kad prijestonica daje, ona daje najbolje

Kad prijestonica daje ona daje najbolje što danas svjedočimo time što je među nama jedan od najboljih crnogorskih slikara s čijim slikama se može ići u svijet. Ove njegove slike govore o onom što je najbolje na Cetinju a to je kultura, ponosna državna tradicija ali i ono što je najvažnije za Crnu Goru spremnost da svakog voli ko je u Crnoj Gori. Zato Cetinje traje i zato može da bude i biće dovijeka prijestonica, istakao je danas u petničkom Centru za kulturu otvarajući izložbu crnogorskog slikara Predraga Gazivode predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović.

„Ove slike govore o Cetinju i njegovom okruženju. Mi sada uživamo dok gledamo slike s tolikim iskazima ljubavi prema svom zavičaju, ali se nadam, kako je i sam autor kazao, da je naš lijepi sjever u njegovom srcu i da će jednog dana njegova oštra kičica, oštro oko i bistar um stvoriti neku sliku sa motivima sa tog prostora. Jer je uprao suština kulture u spajanju ljudi, regija i da šalje poruke. Ništa snašnije i ništa čvršće ne veže ljude za jednu zemlju, za porijeklo kao što to čini kultura. Kultura je sastavni dio našeg života življenja, kultura ponašanja, kultura komuniciranja, kultura sjećanja to je,dakle, cio naš život. Zato sam ponosan što u našu Petnjicu, našu provinciju dolaze veliki ljudi te da s ponosom možemo reći da Petnjica nije mala, kada je posjećuju veliki ljudi“, kazao je Agović.

Zamisao mi je bila da prikažem,kroz svoje slike, toplinu mediterana. Postojala su različita gledanja sa sjevera na jug i juga na sjever zato mi je drago što mogu da pokažem dio srca koji prelazi granice i konfesionalnog i etničkog i bilo kakvog omeđavanja, istakao je Predrag Gazivoda.

„Drago mi je što mogu da budem ponosan što danas kao predstavnik prijestonice stojeći ispred svojih slika iskazujem ljubav i poštovanje prema svemu onom po čemu se ovaj kraj prepoznaje, kazao je Govedarica, dodajući da neizmjerno voli Petnjicu i sjever Crne Gore.

Predrag Gazivoda je pznati crnogorski slikar čija djela nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Njegove slike krase muzeje i privatne kolekcije širom svijeta, a njegovo stvaralaštvo je zastupljeno u Svjetskoj Enciklopediji, Naivne umjetnosti, LeksikonuI Enciklopediji Ex Jugoslavije, Antologiji slikara i vajara naivne umjetnosti Crne Gore i Srbije, Monografiji Crnogorski slikari...., podsjetio je direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније