Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 02. 2013. 13:36   >>  13:32

MISTERIJA

Pojavio se "nestali" Benksijev mural

Nakon što je Benksijev mural misteriozno nestao s zgrade u sjevernom Londonu i pojavio se na aukciji u SAD-u, lokalni zvaničnici četvrti Haringej obratili se policiji i traže zaštitu za ostale grafite.

 

 

Samo nekoliko dana nakon što je nestao iz Haringeja, Benksijev mural pojavio se na aukciji na internet stranici "Fine Art Auctions Miami" s početnom cijenom od 450.000 funti. 

Grafit prikazuje bosonogog dječaka za šivaćom mašinom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, a nalazio se na zidu trgovine "Poundland" gdje je osvanuo u maju. 

Lanac trgovina "Poundland" svojevremeno se suočio s optužbama da prodaje artikle koje izrađuju djeca u Indiji mlađa od 10 godina. 

Djelo je protumačeno kao Benksijeva kritika dječjeg rada, ali i poruga proslavi dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II. 

Iako je nejasno ko je tačno vlasnik uličnog murala, iz aukcijske kuće u Miamiju ističu kako su za njega primili potrebnu dokumentaciju i da zakon nije povrijeđen. 

Portparolka lanca "Poundland" Kejt Gibson istakla je kako ta kompanija nije odgovorna za uklanjanje grafita i da ne znaju ništa o slučaju. 

Lokalni zvaničnici Haringeja takođe nemaju odgovor na misteriozni nestanak Benksija, a za pomoć su se obratili organizaciji "Arts Council" i policijskim službenicima od kojih traže jače mjere bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније