Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 08. 2020. 20:28   >>  20:28

OTVORENA SARADNJA

Dan nezavisnosti Ukrajine obilježen na Cetinju

Dan nezavisnosti Ukrajine, koji se svake godine proslavlja kao opštenarodni državni praznik, obilježen je i na Cetinju. Crnogorska Prijestonica već godinama daje doprinos kulturnoj saradnji Crne Gore i Ukrajine, te organizuje kulturno-značajne događaje u znak prijateljstva dva naroda. Naša država sa Ukrajinom ima otvorenu saradnju u nizu oblasti.

Da je saradnja Crne Gore i Ukrajine zasnovana na čvrstim temeljima potvrđuje veliki broj sporazuma u proceduri, ali i česti susreti zvaničnika i njihova želja za jačanjem odnosa. Uspostavljanje veza u oblasti turizma, privrede, prosvjete, politike, trgovine, kulture samo su neki od primjera saradnje dvaju prijateljskih država. Zbog toga je i na Cetinju simbolično obilježen Dan nezavisnosti Ukrajine.

"Dodatni razlog je da su danas izašle dvije knjige: poezija i gladomor o dijelu ukrajinske istorije koji je značajan. Smatramo da je ovaj datum i povodom jedan od najljepših u savremenoj crnogorskoj kulturi i još razlog je što su Cetinje i grad Harkov pobratimi", kazao je Božidar Proroković.

"Ovo može da posluži kao podrška ukrajini, njenoj nezavisnoti i povod za dalju saradnju", naveo je profesor književnosti Veljko Đukanović.

Diplomatski odnosi između naše države i Ukrajine uspostavljeni su 2006. godine, neposredno nakon referenduma za nezavisnost. S druge strane, Crna Gora je podržala Ukrajinu u njenoj borbi za teritorijalni integritet i suverenost. Minulih godina, na Cetinju je organizovano više kulturnih događaja u znak prijateljstva sa Ukrajinom.

"Između ostalog, tu je bila promocija ukrajinskih knjievnika. Tom prilikom su naši učenici recitovali pjesme ukrajinskih književnika, uz muzičku pratnju učenika. Uživao sam u svim stihovima koje smo u biblioteci "Njegoš recitovali i dok sam pratio društvo na gitari. I dopada mi se što danas obilježavamo ovaj dan iako smo u malom broju, kazao je Veljko Đukanović, profesor književnosti.

Dan nezavisnosti je državni praznik Ukrajine koji se obilježava u čast sjećanja na dan kada je Vrhovna rada Ukrajinske SSR prihvatila „Akt proglašenja nezavisnosti Ukrajine“. Tog dana u Kijevu održavane su vojne parade, organizovani su svečani koncerti i slične manifestacije.

Milica Kapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније