Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 08. 2020. 18:48 >> 18:46

ZAVRŠEN FESTIVAL GITARE

Onlajn izdanje festivala ispratilo 37.500 ljudi

Tri koncerta jubilarnog izdanja Nikšićkog guitar festivala ispratilo je online tokom 4 festivalska dana 37 500 ljudi. Veliku gledanost imali su i TV prenosi koncerta, što je 15. festival održan u neuobičajenim okolnostima i formatu, učinilo uspješnim.

Diva sevdalinki Amira Medunjanin otvorila je festival nastupajući sa gitaristom Boškom Jovićem i priredila publici emotivno veče sevdalinki i tradicionalne muzike sa naših prostora. Na repertoaru se našlo i par Šobićevih pjesama, što je posebno obradovalo slušaoce iz Nikšića. Mada joj je bilo neobično nastupati bez publike, diva sevdalinki zadovoljna je svojim gostovanjem na jubilarnom festivalu.

Posebna je radost biti u mogućnosti podijeliti s ljudima ljubav prema muzici pa makar i online. Želim se još jednom zahvaliti Nikšić Guitar Festivalu, posebno Goranu i Danijelu za poziv. Čestitke na organizaciji i jubileju, kazala je Medunjanin.

Sa internacionane scene ove godine gošća festivala bila je španska umjetnica Anabel Montensinos, trenutno jedna od vodećih figura na klasičnoj gitari u svijetu. Festival je zatvorio Miroslav Tadić, omiljen našoj publici, nastupivši sa svojom višegodišnjom saradnicom, američkom violinistkinjom i pjevačicom Yvette Holzwarth. Njih dvoje su na festivalu imali promociju Tadićevog novog albuma „Luka“ (Harbor), odnosno premijerno izvođenje obrada, kompozicija i improvizacija baziranih na bogatoj riznici balkanskog folklora sa tog albuma.

Naš koncert bio je pokušaj da iz online varijante napravimo nešto što nije imitacija tradicionalnog koncerta, već nešto što se samo na taj način može ponuditi: gledaoci i slušaoci su bili gosti u našoj kući u Los Anđelesu, koja je inače od Niksića udaljena tačno 10,421km! Znači imali smo kombinaciju ogromne udaljenosti i u isto vreme jednog vrlo bliskog druženja. Mislim da nam ova situacija pruža taj novi medijum izražavanja koji će ostati sa nama i kada se život vrati u normalu. No, ipak se nadam da će naš sledeći susret u Nikšiću biti na jednoj od vaših lepih pozornica, bez maski i ograničenja, kazao je Tadić.

Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem i zahvalni svima koji su pomogli realizaciju, ali i opstanak festivala tokom svih 15 godina.

Petnaesto izdanje zaokružićemo zadovoljni, ponosni i spremni za nove jubileje. Svakako da očekujemo da već sljedeće godine festival vratimo gdje mu pripada – u koncertnu dvoranu, a sa publikom se sretnemo i uživo u uobičajenim okolnostima. Ponosni smo što smo uprkos svemu uspjeli da proslavimo veoma važan jubilej. To je bilo moguće zahvaljujući najprije prijateljima festivala - velikim umjetnicima koji su se i ove godine odazvali pozivu, potom našoj sjajnoj publici koja je sve ove godine rasla sa samim festivalom i na kraju svima koji nas kao partneri podržavaju: Muzičkom centru Crne Gore, Ministarstvu kulture, Opštini Nikšić, EuroStrings platformi čiji smo dio, crnogorskim medijima. Koristimo priliku da svima iskreno zahvalimo – kazali su Danijeli Cerović i Goran Perišić, osnivači i organizatori festivala.

Za naredni period planirano je intenziviranje saradnje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom koji tradicionalno nastupa na festivalu svake godine sa mladim Eurostrings pobjednikom tivatskog Međunarodnog takmičenja gitarista. Kako to ove godine nije bilo moguće realizovati taj će se koncert održati čim se za to steknu uslovi. Biće organizovani i drugi koncerti gitarista i drugih umjetnika iz svijeta, te će priča o jubilarnom Nikšić guitar festivalu imati svoj nastavak ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније