Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.Mi.

30. 08. 2020. 11:57 >> 11:59

SCENSKO-POETSKI PERFORMANS

''Noć skuplja vijeka'' oživljena u Kotoru

Scensko-poetski performans “Noć skuplja vijeka”, u izvođenju glumca Slobodana Marunovića, održan je u Atrijumu kotorskog Kulturnog centra koji je zbog organičenog broja publike, bio mali da primi sve ljubitelje Njegoševog stvaralaštva.

''Bio je to lijep i nesvakidašnji, poetsko-dramski program u kome su posjetioci uživali u promišljenom i odmjerenom spoju poezije koju je ineterpretirao Marunović i retrospektivnom podsjećanju na njegova prva dokumentovana izvođenja, prije 40 i vise godina i dokaz su da ovaj više puta nagrađivani glumac i stasom i glasom decenijama oziviljava lik i djelo crnogorskog vladike'', kazali su iz Kulturnog centra "Nikola Djurković" Kotor.

Kazali su da je poezija koja je odzvanjala atrijumom širila fluid između izvođača i publike, u interakciji sa glumcem srušila barijeru scenske rampe.

''Sazvučje stihova i video projekcija u kojima se dočarava vladikina samoća dok šeta pustim kotorskim ulicama, retrospektivna podsjećanja na Marunovićevo stvaralaštvo i kazivanje poslanica velikog vladike Rada savršeno su se dopunjavale, stvorivši intiman doživljaj na kotorskom pločniku. Pažnja koju je publika pokazivala onome što se sinoć moglo vidjeti i čuti, iskren razgovor sa njom kojim je Marunović oživio prijatnu, prikladnu boemsku atmosferu, pokazali su bezmalo tvoračku snagu umjetnosti - poezije i filma, što je potvrdilo da je koncept programa ovakve vrste u Kotoru osmišljen na pravi i izuzetno prijemčiv način'', navode u saopštenju.

Ističu da se uz sve to sjajno uklopila poezija i ostalih crnogorskih pjesnika – Jevrema Brkovića, Rista Ratkovića, Aleksandra Lesa Ivanovića.

Svojevrsni "teatar poezije", naslovljen "Noć skuplja vijeka" nastao je kao još jedan umjetnički izraz koji uzdiže poeziju do univerzalnih i najviših vijednosti ljudskog duha.

Performans je rađen u produkciji JU Kulturni centar ‘’Nikola Đurković” i Centra za multimedijanu produkciju (CEZAM).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније