Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

09. 09. 2020. 11:54 >> 11:54

PROJEKAT NARODNOG MUZEJA

Nastavljeno arheološko istraživanje Crvene stijene

Narodni muzej Crne Gore sproveo je i ove godine arheološka istraživanja na lokalitetu Crvena stijena, koja se realizuju u saradnji sa Univerzitetom iz Minesote (SAD), u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu.

Iz Muzeja napominju da i pored otežanih uslova prouzrokovanih pandemijom korona virusa, zbog koje partneri iz SAD nijesu mogli učestvovati u punom sastavu, Narodni muzej je nastavio kontinuitet istraživanja jednog od najznačajnijih staništa praistorijskog čovjeka u svijetu koje doprinosi cjelovitijem razumijevanju načina života i običaja praistorijskih zajednica koje su živjele na ovom prostoru.

"Ovogodišnje istraživanje većim dijelom je bilo usmjereno na laboratorijsku analizu kremenih artefakata i botaničkih i sedimentoloških uzoraka, koji su pronađeni u prethodnim arheološkim kampanjama. Određeni broj kremenih alatki detaljno je analiziran, dok je za paleobotaničke uzorke urađena prva faza, čime su pripremljeni za dalju obradu", ističe se u saopštenju Narodnog muzeja.

Preliminarni rezultati, kako ističu izdvajaju nekoliko kremenih alatki iz kulturnih slojeva koji se dovode u vezu sa lovačko-sakupljačkim zajednicama neandertalske populacije.

"Dalja i detaljnija obrada ovih artefakata obećava da će donijeti važne informacije za period srednjeg paleolita Crne Gore i Balkana. Stručni tim u saradnji sa prof Žilijen Monier, napravio je detaljnu strategiju u pogledu sprovođenja inovativne metode geofizičkog istraživanja električnim rezistivitetom mapiranja dna unutar potkapine Crvena stijena, koje bi za cilj imalo da testira rasprostiranje najdubljih poznatih slojeva. Takva vrsta metode mogla bi da pomogne u raznim budućim sedimentološkim, geološkim i arheološkim istraživanjima ovog lokaliteta", napominju u Narodnom muzeju.

Dugogodišnja sistematska istraživanja lokaliteta Crvena Stijena, okupljaju veliki broj međunarodnih, usko specijalizovanih stručnjaka koji se bave raznim oblastime paleolitske arheologije iz SAD, Izraela, Njemačke, Španije, Kanade, Hrvatske.

Praistorijsko nalazište Crvena stijena otkriveno je 1954. godine, kada su započeta prva sistematska arheološka iskopavanja. Kasnija reviziona istraživanja počeo je 2004. godine Centar za arheološka istraživanja Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom iz Mičigena, a od pretprošle godine, Narodni muzej Crne Gore nastavio je sa multidisciplinarnim pristupom.

Narodni muzej i Ministarstvo kulture su od 2012. godine za potrebe arheoloških istraživanja lokaliteta Crvena stijena i adaptacije objekata u selu Petrovići uložili oko 300 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније