Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ rtcg,me ]

12. 09. 2020. 10:15 >> 10:22
2

VUKOTIĆ ZA PORTAL

FIAT slobodna zona uprkos koroni

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), ove godine pripreman je i održava se u izmijenjenim okolnostima zbog epidemije izazvane koronavirusom, ali kako ističe direktorka festivala Ana Vukotić za Portal RTCG, držanje distance, dezinfekcija i nošenje maski, nije obeshrabrilo organizacioni tim, učesnike, a ni vjernu i odgovornu publiku da uživaju u kvalitenim programima ovog važnog festivala koji traje već 35 godina.

Kako je istakla Vukotić, trebalo se prilagoditi na sve moguće prepreke, a bilo ih je dosta i samo zahvaljujući velikom naporu festivalskog tima omogućeno je publici da uživa u programima, ovog puta i online.

FIAT ove godine slavi 35 godina u neobičnim okolnostima zbog pandemije izazvane korona virusom. Koliko je to otežalo pripreme i organizaciju festivala?

Novonastale okolnosti uzrokovane pandemijom su u velikoj mjeri uticale na realizaciju organizacionih aktivnosti u toku pripreme ovogodišnjeg izdanja festivala, imajući u vidu brojna ograničenja u skladu sa kojima je trebalo reagovati i ostati prilagodljiv na moguća otkazivanja, odlaganja ugovorenih programa, kao i smanjenu podršku od naših stalnih partnera i pokrovitelja, sa znatno skromnijim budžetom nego prethodnih godina. Naš festivalski tim je uložio velike napore kako bi omogućio našoj publici da uživa u kvalitetnim i raznovrsnim programima u cjelinama pozorišnog, književnog, muzičkog, likovnog i kreativnih industrija, uz obezbijeđen live stream svih pratećih programa, osim pozorišnih igranja, za koje smatramo da treba da ostanu u domenu direktnog i živog kontakta između gledalaca u publici i izvođača.

Je li bilo komplikovano i teško selektovati programe ako se ima na umu da ste mogli birati samo one koji se igraju na otvorenom.

Ovogodišnji koncept i selekcija glavnog i pratećeg festivalskog programa, započeta konkursom raspisanim 15. marta, u trenutku pojave pandemije u našoj zemlji, u potpunosti su prilagođeni izvođenju na otvorenim scenama, o čemu su obaviješteni i svi aplikanti za učešće sa svojim radovima putem dodatnog poziva i dopune konkursa. Na otvoreni javni konkurs za selekciju pozorišnog programa prijavilo se ukupno 39 produkcija iz zemlje i inostranstva.


Koliko je to uticalo na kvalitet odabira predstava? Je li opcija bila i odlaganje festivala?

Prvobitna selekcija takmičarskog programa, jubilarnog FIAT-a, 35 godina od osnivanja, sa 12 predstava koje je odabrala naša selektorka, glumica Ana Vujošević, s akcentom na uličnom i ambijentalnom teatru, zadržala je svoj visok umjetnički kvalitet i raznolikost od prethodnih izdanja.

Odlaganje festivala nije bilo razmatrano kao opcija ni u jednom trenutku, s obzirom na to da su preduzeti svi mogući koraci i mjere u koordinaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti Crne Gore i Institutom za javno zdravlje, kojima je krajem jula poslat zvaničan dopis sa predlogom paketa mjera i propozicija za održavanje festivala sa ciljem očuvanja i zaštite javnog zdravlja naše publike, gostiju i učesnika u festivalskim programima, od kojih smo i dobili zvanično odobrenje. Zbog komplikacija u vezi sa dolaskom i odlaskom iz Crne Gore gostujućih trupa iz inostranstva zbog mjera obaveznog karantina i testiranja koje bi ugrozile rad njihovih kompanija, od prvobitnih 12 selektovanih inostranih gostujućih predstava u ovogodišnjem programu ostale su 3 predstave, dvije iz Francuske i jedna iz Češke, dok su preostale nerealizovane gostujuće produkcije planirane za izdanje festivala FIAT 2021 ili izvođenje u toku godine pred nama, predstavljene u našem festivalskom katalogu uz pozdravne poruke trupa, što predstavlja svojevrstan dokument procesa pripreme festivala u ovakvim okolnostima sa brojnim poteškoćama i izazovima. Ovogodišnje festivalsko izdanje zbog nerealizovanja teatarske selekcije u planiranom obimu će biti sprovedeno bez dodjeljivanja nagrada od strane našeg stručnog žirija, već će svim učesnicima u glavnom i pratećim programima biti dodijeljene zahvalnice za učešće i podršku festivalu. U pratećem pozorišnom programu u toku ovogodišnjeg festivala imamo tri crnogorske predstave.

Jesu li umjetnici iz regiona i inostranstva bili jednako zainteresovani da se predstave na ovom festivalu, ili je i kod njih bilo doze straha zbog epidemije?

Umjetnici iz regiona su pokazali jednako interesovanje kao i njihove kolege iz inostranstva, imajući na umu nepredvidljivost epidemiološke situacije u zemljama regiona, kao i svih novih restriktivnih mjera. Najveću prepreku za organizaciju gostovanja trupa i umjetnika iz regiona predstavljale su restrikcije u pogledu ulaska i izlaska iz zemlje. S tim u vezi, ukoliko pandemija potraje, a izvjesno je da hoće, neophodno je razmišljanje o olakšicama za mobilnost umjetnosti i umjetnika širom svijeta.

Resorno Ministarstvo kulture i NKT nijesu, sudeći po onome što se čuje u javnosti, dali veliku podršku odražavanju ovog festivala, ali ni drugih kulturnih dešavanja? Jeste li iznenađeni takvim odnosom?

Može se reći da Ministarstvo kulture nije pokazalo veliku inicijativu niti osmislilo neophodne strategije i mehanizme namijenjene očuvanju i osnaženju kulturnog života u raznim sferama produkcije. Bili smo svjedoci otkazivanja i odlaganja većine ljetnjih kulturnih festivala u posljednjem trenutku, bez aktivnog učešća i institucionalnog odnosa. Paradoksalno je da je pokazana najveća inicijativa u pogledu komunikacije sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti i Institutom za javno zdravlje Crne Gore od strane nevladinog sektora u kulturi, prije svega NVO "Udruženje glumaca Crne Gore" koja je zajedno sa NVO "FIAT Podgorica", "Korifej" iz Kolašina, JU "Barski ljetopis", Kraljevskim pozorištem Zetski dom sa Cetinja i NVO "Prazan prostor" iz Podgorice, uputilo zajednički apel u zvaničnom dopisu sa predlogom paketa mjera i propozicija za nastavak pozorišnog života i produkcije, koji je uz izvjesne korekcije odobren i od danas je dostupan na zvaničnim stranicama nadležnih institucija.

Nedavno je na "KotorArtu Don Brankovim danima muzike", održan skup direktora festivala koji se održavaju kod nas i u regionu, na temu održavanja festivala u doba krize. Sličan susret je planiran i tokom FIAT-a. Šta kažu poslenici kulture šta i kako raditi u ovakvim okolnostima? Koji su vaši predlozi?

Konferencija "Festivali u doba korone" održan je u okviru FIAT 2020 "Slobodna zona" uz učešće direktora "KotorArt" festivala Ratimira Martinovića, direktora Festivala uličnih svirača u Nikšiću Ivana Radojičića, čuvenog pozorišnog reditelja Paola Mađelija, generalne direktorke Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo pri Ministarstvu kulture Crne Gore Dragice Milić i direktorice FIAT festivala Ane Vukotić. Kao i na prošloj konferenciji u Kotoru, iskazani su jasni stavovi svih učesnika u pogledu kompleksnosti teme kulturne politike i njenog nužnog unaprijeđivanja.

Do sada je odigrano nekoliko programa. Kako ste zadovoljni odzivom publike i kakve su reakcije? Uspijevate li da poštujete sve mjere prevencije širenja zaraze?

Zadovoljni smo odzivom gledalaca, naročito u okviru pozorišnog programa, sa veoma pozitivnim reakcijama naše stalne i vjerne publike, kao i novih posjetilaca našeg festivala. Uz pomoć našeg organizacionog tima, tima volontera i obezbjeđenja, uspješno sprovodimo sve preventivne mjere propisane od Instituta za javno zdravlje Crne Gore kako bismo smanjili epidemiološki rizik na mínimum, uz važeće ograničenja broja ljudi u publici, obavezno održavanje fizičke distance od dva metra između gledalaca, dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu, kao i nošenje zaštitnih medicinskih maski. Naravno da je pored naše inicijative važna i pokazana odgovornost i solidarnost naše publike, kojoj smo veoma zahvalni na pokazanom razumijevanju.

Biljana Babović

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније