Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 09. 2020. 13:30   >>  13:30

"SIRENE ZA UZBUNU"

Nikolić na Ljetopisu promovisao posljednji roman

Sinoć je, u nastavku programa „Barskog ljetopisa“ održana književna promocija mladog crnogorskog autora, Nikole Nikolića i njegovog posljednjeg romana „Sirene za uzbunu“. Roman je izdat 2019. godine u izdanju „Nove knjige“. Sa autorom je o njemu pred barskom publikom razgovarala Dragana Erjavšek.

„Sirene za uzbunu“ su djelo koje opisuje posljednju godinu prošloga vijeka, koju su obilježili bombardovanje, vanredno stanje u tadašnjoj državi. O brojnim individualnim i kolektivnim, spoljnim i unutrašnjim potresima toga doba govori se kroz priču o odrastanju tinejdžera Simona koga su okolnosti devedesetih primorale na brže odrastanje. Kako ga je opisao književnik Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade, posrijedi je „roman generacije koja je, krijući se od NATO bombi, po raznim skloništima i udžericama, osluškivala šta im to pubertetom zahvaćeni telo i duša imaju reći“. Sam autor tada je imao svega 10 godina.

"Zaista je velika razlika u godinama koje sam imao tada i godina u kojima sam pisao roman. Neka idealna situacija bi bila da se to dešavalo neposredno pred moje pisanje, odnosno da sam pismeno evocirao taj događaj. Međutim, prošlo je čitavih 20 godina. Na meni je bio prilično zahtjevan zadatak da to rekonstruišem što bolje. Naravno, nije u knjizi sve onako kako je bilo u stvarnosti– neke sam stvari domaštavao, neke su potpuno izmišljene, neke su u potpunosti zasnovane na realnosti. Kad se sve skupa pogleda cilj mi je ipak bio da to bude autentično. Dakle da sve, bez obzira na izmišljene stvari, čitaocima bude istinito. Mnogi koji su ga pročitali su i rekli da su se pronašli i da osjećaju da je to taj perioda, tako da tih 20 godina razmaka nisu naškodile", prokomentarisao je Nikolić.

Naredna dva dana na „Ljetopisu“ rezervisana su za filmski i pozorišni program. U petak 25. septembra biće projektovan film za djecu i mlade „Mućkalica“ (Ratatouille). Film koji je dobitnik brojnih nagrada za najbolji animirani film od kojih su najznačajnije Oskar, Zlatni globus i BAFTA, režirao je Bred Bird. Besplatna projekcija počinje 20h u velikoj Sali Doma kulture.

Dan kasnije, 26. septembra sa početkom u 21h igra se predstava „Exit“ teatra i Kazališta „Ulysses“: Cabaret – Koncert za žlice i gitaru. Uloge tumače Nikola Nedić i Mario Jovev, kojima su mentori na komadu bili Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. Predstava će se igrati u Starom Baru, osim u slučaju kiše usljed čega će biti izmještena u Dom kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније