Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 10. 2020. 12:40 >> 12:48

ZAVRŠEN INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA

Promocija knjiga i razgovori o književnosti

Posljednji dan ovogodišnjeg Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici protekao je u razgovorima o regionalnoj književnosti, kulturi, izdavaštvu i istoriografiji, a održana je i promocija knjige "Sanjine smijalice“, "Yugoslav“, kao i knjige "Ksenija Cicvarić-život i pjesme“.

Kako ističu organizatori, razgovor o novoj regionalnoj književnosti vodili su Jelena Knežević i Stefan Bošković sa Vladimirom Arsenićem i Mašom Kolanović, putem online uključenja.

Govoreći o regionalnoj književnosti, učesnici su se osvrnuli na značaj povezivanja izdavačkih kuća, kao i o savremenoj klasifikaciji.

"O regionalnoj istoriografiji i izdavaštvu Milena Pejović razgovarala je sa Milivojem Bešlinom, Tvrtkom Jakovinom i Bobanom Batrićevićem, istoričarima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Učesnici su se osvrnuli na revizionizam u istoriografiji i kritičku istoriografiju, naročito na period od devedesetih godina do danas i različite tendencije koje su se javile u istoriografiji", navodi se u saopštenju.

Srpska spisateljica, novinarka i scenaristkinja Ana Vučković, putem online uključenja predstavila je svoj roman "Yugoslav“ o kom je razgovarala sa Valentinom Knežević.

Promovisana je i knjiga Milorada Mića Miranovića "Ksenija Cicvarić - Život i pjesme".

Program je vodio Dragan Mitov Đurović, a na promociji su govorili Senad Gačević, Radomir Prelević, Šukrija Žuti Serhatlić i autor.

"Pozivajući se na riječi Božidara Ivanovića, 'Svi mi pjevamo, ali samo je Ksenija veliki pjevač i veliki umjetnik', Miranović je skrenuo pažnju na to da Crna Gora mora da nađe način da valorizuje ono što Ksenija Cicvarić jeste, da se više pažnje posveti njenom liku i djelu i da se zajednički nađe način i smisli nešto što će njeno ime obilježiti za sva vremena", ističu u saopštenju.

Tri crnogorske autorke koje pišu na engleskom, ruskom i italijanskom jeziku, Dušanka Seratlić, Anđela Radovanović i Desanka Jauković, govorile su o osobenosti pisanja na stranim jezicima. Autorke su komentarisale i poteškoće prevođenja sopstvenih djela.

I najmlađi su imali priliku da uživaju u programu namijenjenom njihovom uzrastu, odnosno promociji zbirke poezije "Sanjine smijalice“ autorke Sanje Perić.

Perić je sa Renatom Perazić, Predragom Nedeljkovićem i Jelenom Martinović Bogojević razgovarala o književnosti za djecu, poteškoćama pisanja za taj uzrast i muzičkom senzibilitetu potrebnom za stvaranje poezije za đecu. U okviru promocije održan je i mini kocenrt pjesama iz knjige na kojem su učestvovali Maša Paović, Stefan Jočić, Milica Rakočević i Una Stanković, a dvije pjesme iz knjige biće predstavljene i na festivalu "Naša radost“.

U okviru ovogodišnjeg, šestog po redu, Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, predstavilo se više od 50 izdavača, a publika je uživala i u raznovrsnom programu sajamskih aktivnosti koji se odnosio na promociju crnogorske, regionalne i internacionalnih književnosti, istoriografske i naučne teme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније