Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 10. 2020. 16:44   >>  16:55

REAGOVALI NA OPTUŽBE

''CNP se od pojave epidemije pridržava mjera''

Crnogorsko narodno pozorište se od pojave virusa Kovid-19 u Crnoj Gori i uvođenja prvih mjera NKT-a istih pridržavalo u potpunosti. Tome svjedoči i činjenica da se u ustanovi sa 132 zaposlenih, od marta, odnosno od pojave virusa, prvi dokazani slučaj zaraze zaposlenog pojavio u septembru, i da je ostao u potpunosti izolovan, saopštili su iz CNP-a, reagujući na izjave glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, koji su prije nekoliko dana upozorili da se u toj kulturnoj instituciji ne poštuju mjere kojima bi se zaštitili od virusa, te da na probama učestvuje veći broj ljudi od propisanog.

Takođe, danas su glumice Jelene Nenezić Rakočević i Jelene Minić kazale da čekaju nalaze testiranja na koronavirus zbog kontakta sa osobom koja je zaražena, a koja je radila na jednoj od predstava. One su sa ostalim kolegama tražile od nadležnih institucija da reaguju jer se, kako tvrde, u toj ustanovi ne poštuju mjere NKT-a, te da je stav uprave da je repertoarska politika iznad epidemiološke situacije.

http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/295512/nadlezni-da-reaguju-cnp-ne-postuje-mjere-nkt-a.html

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta naglašavaju da su prve mjere podrazumijevale obustavu realizacije repertoara što je CNP odmah i uradilo otkazujući premijeru predstave „Smrt i njeni hirovi“ i sva druga zakazana izvođenja.

''Omogućen je minimalan proces rada koji je podrazumijevao prisustvo najmanjeg broja zaposlenih, dok se za sve druge, čija je to priroda posla omogućavala, organizovao rad od kuće'', navode u saopštenju.

Uspostavljena je, kažu, kontinuirana i redovna dezinfekcija kompletnog objekta, svih radnih prostora i snabdijevanje maskama i dezinfekcionim sredstvima.

''Iz potrebe i obaveze da u datim okolnostima omogućimo nastavak rada i produkcije, u CNP-u nastaje "Poetski teatar", projekat koji je rađen u skladu sa svim važećim mjerama, a koji je rađen u toku maja i juna'', poručuju iz CNP-a.

Kako kažu, takođe iz obaveze da u novu pozorišnu sezonu uđu sa onim što je glavni proizvod svakog pozorišta a to je predstava, otpočeli su probe za novu predstavu- "Posjeta" u režiji Aleksandra Morfova, i zakazali probe i premijeru predstave „Smrt i njeni hirovi“.

''Svjesni rizika koji epidemija nosi, prije nego je prva proba održana, donešena su Interna pravila koja su uspostavila poseban protokol i režim rada sa ciljem dodatnog smanjenja rizika od širenja infekcije i izdvajanja glumaca i članova ekipe od ostatka zaposlenih, kako ne bi došlo do rizičnih kontakata. To podrazumijeva svakodnevno mjerenje temperature svih zaposlenih, permanentnu dezinfekciju svih radnih prostora, scene i glumačkih garderoba, poseban ulaz za glumce i članove ekipe koji učestvuju u probama, odvojen glumački bife kojem pristup imaju samo glumci i članovi ekipe, poseban režim pristupa garderobama, kao i testiranje na prisustvo korona virusa zaposlenih i angažovanih saradnika, onda, kada je bilo indicija da je neko potencijalno zaražen'', navode u saopštenju.

Ističu da poslednje testiranje koje je sprovedeno u petak 9. oktobra, uslijedilo je nakon informacije iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom da je registrovan virus korona kod članice ekipe predstave rađene u tom pozorištu, a koja je bila u kontaktu sa zaposlenima iz CNP-a.

Navode da su rezultati testa pokazali su da je potvrđen korona virus kod nekoliko članova ekipe CNP-a koji su prethodno bili honorarno angažovani u Zetskom domu.

''Glumci - potpisnici reagovanja i sami naglašavaju da su upravo oni mjesecima apelovali da se uspostavi proces rada i produkcija predstava Crnogorskog narodnog pozorišta'', stoji u saopštenju.

Naglašavaju da ostaje nejasno zbog čega se uspostavljanje rada i poštovanje mjera u matičnom pozorištu problematizuje, pogotovo, kako kažu, od strane onih pojedinaca koji ne vide problem u svom honorarnom angažovanju u drugim pozorištima, koja takođe rade na sličan način, poštujući iste mjere koje važe za sve.

''Zamjerka da je neadekvatan broj glumaca u podjeli nove predstave, te da je to samo po sebi epidemiološki rizik, ne stoji, jer iskustvo pokazuje da je u manjim podjelama u Gradskom pozorištu i Zetskom Domu ipak došlo do pojave virusa i da je prije svega rizik od pojave virusa lična odgovornost ili neodgovornost svakog pojedinca'', zaključuju iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније