Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Pobjeda ]

18. 10. 2020. 10:05 >> 10:14
1

TRG OD KNJIGE

Večeri posvećene Pekiću u Boki

Međunarodni sajam „Trg od knjige“, upriličen je 16. i 17. oktobra u redukovanom izdanju. Manifestacija koja je planirana za jul, prethodno je pomjerena zbog pandmije korona virusa.

Prvo veče posvećeno je jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih književnika 20. vijeka Borislavu Pekiću, povodom 90 godina od njegovog rođenja. O Pekiću, romansijeru, dramskom piscu, filmskom scenaristi, akademiku govorila je prof. dr Lidija Tomić.

“Možda je najupečatljivija Pekićeva crta ’Otpor zlu’, bilo da je riječ o neprihvatanju totalitarnih režima i ideologija, bilo nedovoljnosti i slabosti jednog vremena, kada je otišao u London da svoj um izmjesti iz suženosti i pritisaka koji su uništavali njegovu slobodu”, kazala je Tomić.

Prema njenim riječima 20. vijek je za Pekića bio „stoljeće ideološkog i fizičkog nasilja“, a između Londona i Beograda, Beograda i Londona, i šire, ostvarila se književnost koju Pekić shvata „više spiritstički nego istoriografski“.

Preksinoć je u Dvorani „Park“ predstavljeno 39. izdanje Zbornika radova, nauke, kulture i umjetnosti „Boka“. O njemu su govorili dr Ilija Lalošević i direktorka Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi Nevenka Mitrović, koja je predstavila svih šest članaka koje sadrži zbornik.

“U rubrici građa, objavljeni su radovi dr Gorana Komara i Nebojše Raša, koji su dali nemjerljiv doprinos zborniku tokom bavljena širokim spektrom tema, a u okviru tijesne saradnje koju imaju sa „Bokom“. Dr Komar je dao dragocjen doprinos svojim popisom sela Topaljske komunitadi, interesantan rad i originalne dokumnete koji se tiču spasavanja posade broda „Sveti Spiridon“ 1907. godine”, kazala je Mitrović.

Dr Lalošević je izdvojio radove Milice Križanac, Zorice Čubrović i Jasminke Grgurović.

“Rad Milice Križanac iznova potvrđuje da su se preko Kotora prelamali brojni kulturni uticaji, budući da je bio centar i glavna luka srpske srednjovjekovne države od 1185. pa sve do gubljenja snage države Neamanjića 1370. godine. Dakle period kada su se formirale glavne fortifikacije grada, ali i palate koje ga i danas krase. Rad Zorice Čubrović dobrim dijelom ilustruje kraj 17. vijeka na području Kumbora, osvjetljavajući život Vicka Bujovića, kapetana Perasta”, kazao je Lalošević.

Tokom dvije večeri Trga od knjige posjetioci su imali priliku da pogledaju TV dramu „Zlatno runo“, rađene prema istoimenom Pekićevom romanu u režiji Nebojše Bradića i film „Proleće na poslednjem jezeru“ Filipa Čolovića, koji govori o Ivu Andriću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније