Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 10. 2020. 08:35 >> 08:36

FILMSKA JESEN

Drama "Mater" oduševila publiku u Mojkovcu

Dramom "Mater" reditelja Jure Pavlovića rađenoj u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Francuske i Bosne i Hercegovine sinoć je nastavljena Mojkovačka filmska jesen.

Film „Mater“ obrađuje temu koju su mnogi već doživjeli i ostavili iza sebe a mnoge slične situacije tek očekuju.

Naime,riječ je o posljednjoj etapi života majke. U želji da joj pomogne, Jasna se na vijest o njenoj bolesti vraća iz Njemačke da bi se o njoj brinula.

Čak i prikovana za krevet, zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojh je Jasna očajnički pokušavala pobjeći.

Hoće li joj se uspjeti suprostaviti ili će nestati pod njenim teškim zagljajem dilema je koja je, između ostalog, držala pažnju publike do kraja filma.

Daria Lorenci-Flatz koja je tumačila jednu od glavnih uloga u filmu ocijenila je Pavlovićevo ostvarenje posebnim izuzetno dirljivim, decentnim i tankoćutnim. Dosadašnji utisci publike navode na zaključak da je cijela filmska ekipa to potvdila.

„Želja mi je bila, dok smo stvarali film, da budem što više prisutna u sadašnjem trenutku i nekako te najtananije djelove duše i stanja kojima nam je život i svakodnevica protkana, i kao neki djelovi naših života koje niti gledamo niti vidimo, a koji prolaze ispod radara, a najčešći su djelovi naših života osvijetlimo kako bi skreuli pažnju na njih. Dok sam radila ulogu dosta sam se na to fokusirala i to sam nekako htjela prenijeti. Film ima svoju temu, a to je starost i odlazak naših najbližih, roditelja i cijela komleksnost situacija i naših zbivanja s njima dok su oni u nekom zahtjevnom periodu ili ti posljednjem periodu svog života“, kazala je Lorenci-Flatz.

Glumica Žana Gardašević koja je članica ovogodišnjeg žirija izrazila je zadovoljstvo što se festival ipak održava, uprkos dosta nepovoljnim okolnostima izazvanim Covidom 19, te činjenicom da je i ona dio tog projekta.

„Selekcija je jako dobra, izuzetna tako da jedva čekam da vidim i dva preostala filma, kada ćemo moći detaljnije govoriti o onom što smo vidjeli“, istakla je Gardašević.

Festival se završava večeras projekcijom srpskog filma „Realna priča“ Gordana Kičića, nakon čega će biti dodijeljene nagrade.

Vukoman Kljajevic, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније