Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Dragana Lalević, TVCG

23. 10. 2020. 19:15 >> 19:19
3

USTANOVLJEN 1971.

Kako danas izgleda Muzej Marka Miljanova

Na današnji dan, prije 49 godina, otvaranjem stalne postavke, kuća Vojvode Marka Miljanova pretvorena je u Muzej. Po njegovoj želji se na tom mjestu nekada nalazila škola, a šta sve danas nudi to zdanje pogledajte u priči koju je zabilježila naša ekipa.

Medun, nasljednik Ilirskog Meteona. Prirodna trvrđava kojoj se može prići samo s jedne strane čuvala je kroz vjekove stanovnike tih krajeva od neprijatelja. On je i tačka u kojoj se se spajale Stara Crna Gora i brda.

Na tom utvrđenju u kući zidanoj od kamena živio je kučki vojvoda Marko Miljanov, koja, iako nije rodna, postala je muzej u kome je prikazan njegov život.

Muzej prati njegovu višestranu ličnost pa je podijeljen u tri dijela, istorijski, entnografski i književno- umjetnički.

Osim sablje i mača vojvodu je činila i nošnja a sastavni dio nošnje ratnika crnogorca bila je struka.

U etnografskom dijelu koji je obogaćen drugom postavkom iz 1984.godine mogu se vidjeti narodne nošnje sve tri konfesije a posebna je zanimljiva ženska kučka nošnja koja se razlikovala od tradicionalne crnogorske nošnje. Pojasevi kojima su se ukrašavale žene tog vremena odražavali su i njihov status.

Ognjište je bilo centralno mjesto u crnogorskoj kući tog vremenaa u muzeju pored ognjišta sačuvano je drveno posuđe koje su koristili za jelo.

Primjeri čojstva i junaštva, djelo po kojem ga svi prepoznajemo samo je dio njegove duhovne strane koja je bila bogata iako se opismenio tek u starosti.

Muzej, iako nazvan po vojvodi i inspirisan njegovim životom ujedno je i slika jednog vremena i kraja koji ne možete zaobići ako želite da se makar na kratko vratite u prošlost.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније