Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 10. 2020. 10:20 >> 10:20

U KIC-U

Koncert violiniste Viktora Hutera

Mladi crnogorski violinista Viktor Huter, prirediće solistički koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u KIC “Budo Tomović” 28. oktobra u 19 sati. Koncert će biti repriziran dan kasnije, 29. oktobra u 13 sati.

Kako naglašavaju u KIC-u, program sastavljen od poznatih djela violinske literature iz opusa kompozitora Đuzepea Tartinija (Sonata “Didone abbandonata”), Johanesa Bramsa (Sonata za violinu i klavir br. 2, Op. 100), Ežena Isaja (Sonata za violinu solo br. 4 Op. 27) i Pabla Sarasatea (Ciganski naprjevi), Huter će izvesti sa pijanistom Aleksejem Molčanovim, redovnim profesorom na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

"Violinista Viktor Huter je rođen 2003. godine, na Cetinju. Od ranog djetinjstva je pokazao istančan sluh i interesovanje za muziku. U rodnom Cetinju je pohađao nižu muzičku školu u klasi violinistkinje Tanje Bogdanović. Sa trinaest godina upisao je srednju muzičku školu "Vasa Pavić" u Podgorici, gdje je violinu učio u klasi Vilija Ferdinandija i Marka Simovića. Sa šesnaest godina je upisao studije violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića. Do sada je učestvovao na dvadesetak muzičkih festivala i takmičenja i mahom osvajao prve nagrade. Od brojnih nagrada izdvajaju se: Specijalna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2018, Treća nagrada na takmičenju “Whitgift International Music Competition” u Londonu 2019, i nagradu "Laureat" na takmičenju "Polyhymnia" u Skoplju 2019. godine. Duži niz godina je stipendista Ministarstva prosvjete, a prošle godine je osvojio nagradu iz "Fonda za talente'", navodi se kratkoj biografiji mladog umjetnika.

Stalni je član orkestra "Mirko Petrović" pod vođstvom dirigenta Radovana Papovića, sa kojim je nastupao i kao solista.

Usavršavao se kod brojnih eminentnih muzičkih umjetnika kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Mikhail Bereznjicki, Aleksej Molčanov i Julio Marić. Redovni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Ivanova korita, u okviru kojih je nastupao kao član kamernih dua i trija i kamernog orkestra na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici.

Kako ističu u KIC-u, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније